W ostatnich 50 latach aż pięciokrotnie zwiększyło się spożycie mięsa na świecie. Głównym tego powodem jest wzrost dobrobytu, szczególnie w krajach rozwijających się – informuje „BBC News”.
Na początku lat 60. XX w. produkcja mięsa na naszym globie nie przekraczała 70 mln ton, ale z czasem wzrosła ona aż pięciokrotnie, do ponad 330 mln ton w 2017 r. W tym samym czasie liczba ludności wzrosła ponad dwukrotnie – z 3 mld do 7,6 mld.
Największa konsumpcja mięsa przypada na USA i Australię, gdzie przeciętny mieszkaniec spożywa go ponad 100 kg rocznie. Na dalszym miejscach są mieszkańcy Europy, szczególnie zachodniej. Na naszym kontynencie średnie roczne spożycia mięsa sięga 80-90 kg.
Według GUS w Polsce spożycie mięsa na osobę w 2017 r. wyniosło 78,5 kg i było o 1,5 kg większe, niż w 2016 r. W naszym kraju - podobnie jak w innych państwach - część osób deklaruje zmniejszenie spożycia mięsa, choć skala ogólnej jego konsumpcji nie zmienia się albo nawet rośnie.
W USA w ostatnich 50 latach zmieniła się głównie struktura spożycia mięsa, a nie jego ilość. W latach 70. XX w. Amerykanie spożywali średnio ponad 80 kg mięsa na osobę, a w 2018 r. – już ponad 100 kg. W tym samym półwieczu zaczęli oni jeść więcej drobiu, zaś mniej wieprzowiny i wołowiny. W USA spożycie drobiu odpowiada już za ponad połowę spożycia mięsa ogółem (w latach 70. XX w. była to jedna czwarta).
Powołujące się m.in. na dane FAO "BBC News" informuje, że głównym powodem wzrostu konsumpcji mięsa na świecie jest wzrost dobrobytu, w tym szczególnie w krajach rozwijających się, takich jak Chiny i Brazylia.
W obydwu tych krajach istnieje największa dynamika wzrostu spożycia mięsa. W latach 60. XX w. przeciętny Chińczyk zjadał zaledwie 5 kg mięsa rocznie, w latach 80. XX w. – już 20 kg, a ostatnio – ponad 60 kg.
Podobnie jest w Brazylii, gdzie od lat 90. XX w. skala konsumpcji mięsa zwiększyła się trzykrotnie - do około 100 kg i jest już taka, jak w najbogatszych krajach świata.
Najmniej mięsa spożywa się w Indiach, gdzie przeciętny mieszkaniec zjada zaledwie 4 kg tego produktu w skali roku. Nie jest tak, że Hindusi na ogół nie jedzą mięsa. Aż trzy czwarte z nich deklaruje, że sięga po mięso, ale spożywa je w niewielkich ilościach.
Mało mięsa spożywają mieszkańcy Afryki. W Etiopii przeciętny mieszkaniec spożywa 7 kg mięsa, w Ruandzie – 8 kg, a w Nigerii – 9 kg, czyli dziesięć razy mniej, niż statystyczny Europejczyk. (PAP)
zbw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.