Jedna z postaci witaminy D może mieć zasadnicze znaczenie dla
ochrony ludzkiego organizmu przed promieniowaniem jonizującym -
informuje "International Journal of Low Radiation".
Jeśli witamina D rzeczywiście okaże się skuteczna, miałaby wiele zalet - można ją podawać doustnie i daje niewiele efektów ubocznych. Witamina D ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, dwóch podstawowych minerałów budujących kości. Jej niedobór powoduje krzywicę, utratę zębów, odwapnienie i łamliwość kości, często towarzysząc osteoporozie. Niestety, witamina D w nadmiernych dawkach jest szkodliwa - dlatego musi być przyjmowana ściśle według wskazówek lekarza.
Największe ilości witaminy D powstają w naszej skórze pod wpływem słońca. Dlatego, w okresie zimowym jesteśmy narażeni na jej niedobory i powinniśmy przyjmować więcej tej witaminy wraz z dietą. Do pokarmów, które są najbogatsze w witaminę D zalicza się mleko i tłuste ryby morskie, jak łosoś, makrela, sardynki, a także wątrobę dorsza oraz produkty z pełnego ziarna. PMW
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.