Spożywanie pokarmów typu fast food, a zwłaszcza hamburgerów sprzyja astmie i innym chorobom alergicznym – informuje pismo „Respirology”.
Dr Gang Wang z West China Hospital przy Uniwersytecie Syczuańskim i jego współpracownicy na podstawie przeglądu i analizy wcześniej opublikowanych badań wskazali na związek pomiędzy spożyciem pokarmów typu fast food a zwiększonym ryzykiem astmy i innych chorób o podłożu alergicznym – kataru siennego, wyprysku (eczema) czy zapalenia spojówek.
Analiza obejmowała 16 badań. Jeśli chodzi o różne rodzaje fast foodów, spożycie hamburgerów było najbardziej związane z chorobami alergicznymi w sposób zależny od dawki.
Autorzy zauważają, że zła dieta może przyczynić się do rozwoju astmy za pośrednictwem wielu mechanizmów. "Potrzebne są jednak dodatkowe badania, aby potwierdzić związki obserwowane w tej analizie, oraz zidentyfikować potencjalne związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy spożywaniem fast food a chorobami alergicznymi" - powiedział dr Gang Wang.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.