Polskie masło z kwasami omega-3 obniża ryzyko choroby zawałowej

Produkcję pierwszego w Polsce masła wzbogaconego kwasami
tłuszczowymi omega-3, które pochodzą z tłuszczu ryb morskich,
rozpocznie Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach
(Podlaskie).

Ma ono zawierać 82 proc. tłuszczu; 81 proc. tłuszczu mlecznego oraz 1 proc. tłuszczu rybiego omega-3. Kwasy te występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Używane w maśle z Suwałk, będą pochodzić z ryb atlantyckich.

Jak twierdzą producenci, jednym z ważnych elementów projektowania produktu była likwidacja smaku ryb. Zapewniają, że nawet po podgrzaniu, masło będzie miało typowy smak.

"Jesteśmy gotowi do produkcji. Czekamy jeszcze na opakowania i najprawdopodobniej w listopadzie masło znajdzie się w sklepach" - powiedziała prezes Spółdzielni Mleczarskiej "Sudowia" Bożena Dobrzyń.

"Sudowia" od 2004 roku produkuje mleko z omegą-3. "Stawiamy na niszowe produkty, te z omegą-3 oraz produkty ekologiczne, które produkujemy w Zakładzie Mleczarskim w Błoniu" - powiedziała Dobrzyń.

Kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ryzyko występowania choroby zawałowej serca. Zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu tj. LDL a podwyższają zawartość dobrego, tj. HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych.

Kwasy te wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą objawy depresji i zaburzeń pamięci. Kwasy te można kupić w aptece jako farmaceutyk.

Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach jest kontynuatorką tradycji pierwszej spółdzielni mleczarskiej powstałej na Suwalszczyźnie w 1925 roku. Obecną nazwę przyjęła w 1986 roku. Zatrudnia blisko 300 osób. BUR

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    AP: statek kosmiczny, który miał wylądować na Wenus w latach 70., w maju spadnie na Ziemię

  • Fot. Adobe Stock

    Francja/ Centrum Badań Naukowych przyciąga specjalistów z krajów, gdzie ich praca jest utrudniona

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera