Nie tylko czerwone, ale i białe wino ma korzystny wpływ na zdrowie
- zapewnia "New Scientist".
Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington wzbogacił dietę części laboratoryjnych szczurów o białe wino w ilości odpowiadającej u człowieka 1-2 szklankom dziennie.
Okazało się, że tak traktowane zwierzęta doznały podczas zawału mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego w porównaniu z abstynentami, żyjącymi tylko o ziarnie i wodzie oraz szczurami pojonymi czystym alkoholem. Działanie białego wina okazało się u szczurów podobne do wina czerwonego oraz "cudownej" substancji otrzymywanej ze skórek winogron- resweratrolu.
Białe wino nie zawiera resweratrolu, ale są w nim inne korzystne dla zdrowia składniki, jak tyrosol i hydroksytyrosol. Sądząc z badań szczurzych serc, chronią one mitochondria, dostarczające komórkom energii. PMW
PAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.