<p>Węglowej nanorurki można użyć jako noża do krojenia mikroskopijnych obiektów - na przykład komórek - informuje serwis "EurekAlert".</p>
Nanorurki węglowe są zbudowane ze zwiniętych w rurkę płaszczyzn, tworzonych przez atomy węgla. Wyróżniają się wyjątkowo dużą wytrzymałością oraz korzystnymi własnościami elektrycznymi i magnetycznymi. Po raz pierwszy otrzymano je w roku 1991 i od tej pory wciąż znajduje się dla nich nowe zastosowania.
Naukowcy z National Institute of Standards and Technology (NIST) oraz University of Colorado w Boulder opracowali nanorurkowy nóż, który przynajmniej w teorii ma kroić w podobny sposób, co znany z kuchennej praktyki przyrząd do krajania sera.
Dotąd, by przeciąć komórkę, biolodzy posługują się mikrotomami z nożem szklanym bądź diamentowym, które skrawają plasterki zamrożonej lub zaimpregnowanej parafiną próbki. Nanorurki, niezwykle mocne i o wyjątkowo małej średnicy, powinny być idealnymi ostrzami do krojenia komórek na cieniutkie plasterki. Na przykład w przypadku wykonywania trójwymiarowych zdjęć komórek i tkanek metodą tomografii elektronowej potrzebne są próbki nie grubsze niż 300 nanometrów (miliardowych części metra). PMW
Artykuł pochodzi z Serwisu Naukowego PAP.
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.