Picie coca-coli obniża gęstość mineralną kości, a tym samym zwiększa ryzyko zachorowania na osteoprozę u kobiet w starszym wieku – donoszą naukowcy z USA na łamach pisma "American Journal of Clinical Nutrition".
Według amerykańskiej Narodowej Fundacji Badania Osteoporozy około 55 proc. Amerykanów, głównie kobiet, jest w grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę. Choroba ta polega na osłabieniu struktury kości i zwiększeniu ich łamliwości.
Jednocześnie szacuje się, że cola jest jednym z najpopularniejszych napoi właśnie w Stanach Zjednoczonych.
Katherine Tucker, specjalista epidemiolog i dietetyk z Tufts University, przeprowadziła badanie związku stosowanej przez uczestników diety i wyników gęstości mineralnej kości kręgosłupa i 3 różnych odcinków kości biodrowych u ponad 2 500 ludzi, których średnia wieku plasowała się nieco poniżej 60. roku życia.
Wyniki analizy danych wykazały, że u kobiet picie coli wiązało się z obniżeniem gęstości mineralnej kości biodrowych (we wszystkich 3 badanych miejscach,), niezależnie od takich czynników, jak zaawansowanie menopauzy, spożycie wapnia i witaminy D oraz palenie tytoniu i picie alkoholu.
U mężczyzn picie coli nie wpływało na gęstość mineralną badanych kości biodrowych, podobnie u obu płci picie tego napoju nie wiązało się ze zmianami w kośćcu kręgosłupa.
Takie same wyniki otrzymano dla coli zwykłej, dietetycznej i bezkofeinowej. KDO
Pełna treść artykułu znajduje się w Serwisie Naukowym PAP.
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.