<p>Wielkanoc na Słowacji jest świętowana identycznie jak w Polsce, ale z jedną różnicą; z wyjątkiem Orawy i Spisza, regionów przez stulecia wchodzących w skład Polski, u naszego południowego sąsiada zanikł zwyczaj święcenia pokarmów. </p><p />
Osoba zmierzająca w Bratysławie lub Koszycach do kościoła ze święconką to z dużym prawdopodobieństwem nasz rodak. Przyniesiony do świątyni pokarm poświęci mu jeden z prawie 200 księży i zakonników z Polski, którzy pełnią misję duszpasterską na Słowacji.
Nie ma zakazu święcenia pokarmów – wyjaśnia Jerzy Limanówka, pallotyn służący w parafii w Smiżanach, na Spiszu. „Po prostu w wyniku liturgicznych reform po Soborze Watykańskim II ten zwyczaj na Słowacji stopniowo zanikł. Pozostał jedynie na terenach Spisza i Orawy, regionach zamieszkanych przez głęboko wierzących górali. Ale tu – w przeciwieństwie do Polski – koszyki z potrawami przynosi się rano, przed rezurekcją” – dodał polski zakonnik.
Dariusz Wieczorek
PAP - Nauka w Polsce
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.