Całkowity zakaz eksportu kawioru z jesiotra

<p>Państwa-sygnatariusze konwencji ONZ o międzynarodowym handlu zagrożonymi gatunkami zwierząt i roślin (CITES) całkowicie zakazały we wtorek eksportu kawioru i innych produktów z jesiotra żyjącego w środowisku naturlanym, podaje agencja<a href="http://www.afp.com/home/"> AFP</a>. Jest to odpowiedź ONZ na gwałtownie malejące zasoby tej ryby w świecie.</p>

Nadal można jednak eksportować ikrę z jesiotra hodowlanego.

"Odtąd niemożliwy jest eksport kawioru i innych produktów z jesiotra pochodzących ze wspólnych zapasów, to znaczy stref połowów dzielonych jednocześnie przez kilka państw, przede wszystkim na Morzu Kaspijskim" - oświadczył sekretariat CITES.

Z Morza Kaspijskiego pochodzi 90 procent kawioru trafiającego na rynek.

Sekretariat CITES poinformował, że populacja jesiotra znacznie zmniejszyła się nie tylko w Morzu Kaspijskim, ale także w innych strefach połowów, czyli na Morzu Czarnym, w dolnym biegu Dunaju na granicy rumuńsko-bułgarskiej, a także w Amurze na granicy rosyjsko-chińskiej.

W ciągu ostatnich 20 lat zasoby kaspijskiego jesiotra spadły o blisko 90 procent, przede wszystkim na skutek zanieczyszczenia środowiska i zaniechania regulacji połowowych z czasów ZSRR. Kontrolowanym niegdyś przez państwo handlem kawiorem zajmują się dziś w dużej mierze kłusownicy i zorganizowane grupy przestępcze.

Konwencję CITES podpisało ponad 160 państw. ZAB

PAP - Nauka w Polsce

jjj

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera