<p>Na wigilijnym stole na Słowacji króluje opłatek. Okrągły, jasnobrązowy, jedzony jest – bez dzielenia się nim z innymi – razem z miodem, symbolem słodkiego życia i z czosnkiem, symbolem zdrowia.</p>
Uczestnicy Wigilii dzielą się za to jabłkami, w niektórych domach także orzechami włoskimi – jeżeli nie są popsute, zapewniają zdrowie przez cały rok.
Rodzice pocierają dzieciom czoło miodem, żeby były zdrowe i żeby dziewczynki podobały się chłopcom.
Jako pierwsza na wigilijnym stole najczęściej pojawia się kapustnica – słowacka wersja kapuśniaku, ale wzbogacona o kiełbasę z papryką, stąd mająca kolor brązowy. Jest i ryba, nie tylko karp, pieczona, często podawana z sałatką ziemniaczaną. Z taką sałatką podaje się też kotlet schabowy. Na wielu słowackich stołach wigilijnych pojawia się gotowana kiełbasa, ćwikła z chrzanem i kompot z suszonych owoców.
Śpiewa się kolędy, z których wiele jest znanych i w Polsce.
Na stole stawia się naczynie z ziarnem zbóż i drobnymi monetami. Wraz z makowcem zostaną tam aż do Trzech Króli.
Niegdyś na Słowacji prezenty pod choinkę dostarczał Jezusek, dziś coraz częściej do drzwi z pełnym workiem puka Mikołaj, Święty Mikołaj, a nawet Santa Claus.
Wigilia jest na Słowacji dniem wolnym od pracy. DAR
PAP - Nauka w Polsce
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.