Słonecznik, pistacje i sezam - wrogowie cholesterolu

<p>Ziarna sezamu, kiełki pszenicy, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe mają najwięcej fitosteroli, substancji obniżających poziom cholesterolu we krwi - informuje &quot;<a href="http://pubs3.acs.org/acs/journals/toc.page?incoden=jafcau">Journal of Agricultural and Food Chemistry</a>&quot;.</p>

Fitosterole to rodzaj roślinnych sterydów. Związki te obniżają poziom cholesterolu we krwi, chronią przed chorobami serca i zapobiegają nowotworom prostaty. Szczególnie bogatym źródłem fitosteroli są orzechy i ziarna roślin.

Najpełniejszą jak dotąd analizę zawartości fitosteroli w różnych pokarmach przeprowadzili naukowcy amerykańscy z Virginia Polytechnic Institute oraz uniwersytetu w Blacksburgu. Spośród 27 produktów - orzechów i ziaren największą zawartość stwierdzono w ziarnach sezamu i kiełkach pszenicy, natomiast spośród produktów częściej spożywanych jako przekąska najlepiej wypadły pistacje i ziarna słonecznika.

Najniższą zawartość fitosteroli mają orzechy włoskie i brazylijskie. Naukowcy zastrzegają jednak, że nie jest to jedyny czynnik decydujący o zdolności do obniżania poziomu cholesterolu. Dla dobrego zdrowia ważne są także zrównoważona dieta i częste ćwiczenia fizyczne. PMW

Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP.

jjj

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera