Nauka dla Społeczeństwa

03.05.2024
PL EN
14.10.2005 aktualizacja 14.10.2005

Makaron wymyślili Chińczycy

<p><strong>To nie Włochy, ale Chiny są prawdopodobnie ojczyzną makaronu. W trakcie ostatnich badań chińscy archeolodzy odnaleźli resztki makaronu w naczyniu sprzed 4 tys. lat. Szczegóły tego niezwykłego odkrycia zostały opublikowane na łamach ostatniego numeru magazynu &quot;<a href="http://www.nature.com/index.html">Nature</a>&quot;.</strong></p>

Dotychczasowe badania kulinarnej historii starożytnej Azji, Europy i Afryki wykazały, że suszone ciasto z mąki i wody co najmniej od 2 tys. lat jest obecne w kuchniach wielu kultur.

Odkrycie badaczy z Chińskiej Akademii Nauk oraz Uniwersytetu Pekińskiego wskazuje jednak, że pierwszeństwo w wyrobie tego, co dziś nazywamy makaronem należy do Chińczyków.

Na stanowisku Laija, leżącym w północno-zachodnich Chinach, naukowcy odnaleźli odnaleźli wiązkę wysuszonego makaronu w ceramicznym naczyniu z okresu późnego neolitu (sprzed 4 tys. lat). Żółte nitki o grubości ok. 0.3 mm miały w sumie ponad 50 cm długości.

Zadniem badaczy, mąka użyta do wyrobu makaronu pochodzi ze zboża zbliżonego do dzisiejszych odmian prosa - prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum) oraz moharu (Setaria italica). JACK

* * *

Pełen tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP.

jjj

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Zapisz się na newsletter
Copyright © Fundacja PAP 2024