Makaron wymyślili Chińczycy
<p><strong>To nie Włochy, ale Chiny są prawdopodobnie ojczyzną makaronu. W trakcie ostatnich badań chińscy archeolodzy odnaleźli resztki makaronu w naczyniu sprzed 4 tys. lat. Szczegóły tego niezwykłego odkrycia zostały opublikowane na łamach ostatniego numeru magazynu "<a href="http://www.nature.com/index.html">Nature</a>".</strong></p>
Dotychczasowe badania kulinarnej historii starożytnej Azji, Europy i Afryki wykazały, że suszone ciasto z mąki i wody co najmniej od 2 tys. lat jest obecne w kuchniach wielu kultur.
Odkrycie badaczy z Chińskiej Akademii Nauk oraz Uniwersytetu Pekińskiego wskazuje jednak, że pierwszeństwo w wyrobie tego, co dziś nazywamy makaronem należy do Chińczyków.
Na stanowisku Laija, leżącym w północno-zachodnich Chinach, naukowcy odnaleźli odnaleźli wiązkę wysuszonego makaronu w ceramicznym naczyniu z okresu późnego neolitu (sprzed 4 tys. lat). Żółte nitki o grubości ok. 0.3 mm miały w sumie ponad 50 cm długości.
Zadniem badaczy, mąka użyta do wyrobu makaronu pochodzi ze zboża zbliżonego do dzisiejszych odmian prosa - prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum) oraz moharu (Setaria italica). JACK
* * *
Pełen tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.