<p><strong>To nie Włochy, ale Chiny są prawdopodobnie ojczyzną makaronu. W trakcie ostatnich badań chińscy archeolodzy odnaleźli resztki makaronu w naczyniu sprzed 4 tys. lat. Szczegóły tego niezwykłego odkrycia zostały opublikowane na łamach ostatniego numeru magazynu "<a href="http://www.nature.com/index.html">Nature</a>".</strong></p>
Dotychczasowe badania kulinarnej historii starożytnej Azji, Europy i Afryki wykazały, że suszone ciasto z mąki i wody co najmniej od 2 tys. lat jest obecne w kuchniach wielu kultur.
Odkrycie badaczy z Chińskiej Akademii Nauk oraz Uniwersytetu Pekińskiego wskazuje jednak, że pierwszeństwo w wyrobie tego, co dziś nazywamy makaronem należy do Chińczyków.
Na stanowisku Laija, leżącym w północno-zachodnich Chinach, naukowcy odnaleźli odnaleźli wiązkę wysuszonego makaronu w ceramicznym naczyniu z okresu późnego neolitu (sprzed 4 tys. lat). Żółte nitki o grubości ok. 0.3 mm miały w sumie ponad 50 cm długości.
Zadniem badaczy, mąka użyta do wyrobu makaronu pochodzi ze zboża zbliżonego do dzisiejszych odmian prosa - prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum) oraz moharu (Setaria italica). JACK
* * *
Pełen tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP.
jjj
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.