Wygrać z próchnicą

<p>Próchnica zębów to choroba, która nęka większość Polaków.&nbsp;Naukowcy od lat poszukują coraz bardziej skutecznych metod walki z nią. Uczeni z grupy badawczej kierowanej przez prof. Janusza Szczodraka z Zakładu Mikrobiologii Przemysłowej <a href="http://www.umcs.lublin.pl/">Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej</a> (UMCS) w Lublinie pracują nad&nbsp;stworzeniem technologii produkcji enzymów pomocnych w zapobieganiu próchnicy. Ich badania dowiodły, że źródłem preparatu mogą być niektóre bakterie i grzyby.</p>

"Chodzi o produkcję i zastosowanie enzymów pochodzenia drobnoustrojowego, zdolnych do usuwania próchnicotwórczych biofilmów powstających na zębach i aparatach protetycznych" - wyjaśnia prof. Szczodrak.

Bakterie powodujące próchnicę wytwarzają związek chemiczny - mutan, który wchodzi w skład powłoki (biofilmu) powstającej na zębach i protezach zębowych. Polimer ten, jak dowiodły wcześniejsze badania naukowe, pomaga bakteriom gromadzić się na zębach, tworząc niejako szkielet osadu nazębnego. Środki higieny jamy ustnej zawierające enzym rozkładający mutan skuteczniej zapobiegałyby  próchnicy niż preparaty obecnie dostępne na rynku.

"W Polsce próchnicę należy uznać za problem narodowy. Wśród dzieci średnia krajowa zachorowań na próchnicę wynosi obecnie 87 proc., zaś postępy w jej zwalczaniu są niewielkie" - podkreśla Szczodrak.

Wydajna produkcja preparatu zawierającego enzym dałaby możliwość jego użycia jako aktywnego składnika środków higieny jamy ustnej takich jak gumy do żucia, żele stomatologiczne, płyny do płukania jamy ustnej lub pasty do zębów.

"Dotychczas na polskim rynku nie ma preparatów tego typu. W krajach zachodnich zostały opatentowane jedynie pojedyncze receptury past do zębów zawierających enzymy rozkładające mutan" - zaznacza badacz.

Jednym z najlepszych stymulatorów powstawania takich enzymów jest sam mutan. Jednak pozyskanie mutanu w dużych ilościach jest trudne, kosztowne, a nawet niebezpieczne, ponieważ wymagałoby hodowli chorobotwórczych bakterii próchnicowych.

Prace zespołu prof. Szczodraka wykazały, że możliwe jest pozyskiwanie enzymu w inny sposób, dzięki wykorzystaniu substytutów mutanu, których produkcja będzie tania i bezpieczna. To właśnie uważają za swój największy sukces.

Część doświadczeń uczeni wykonali we współpracy z Katedrą Stomatologii Zachowawczej Akademii Medycznej  w Lublinie oraz z Zakładem Mikrobiologii Jamy Ustnej Akademii Medycznej w Gdańsku.

"Rozkład mutanu przy udziale stosunkowo mało poznanych enzymów pochodzenia grzybowego i bakteryjnego stanowi ważny przedmiot prowadzonych przez nas badań. W najbliższym czasie ruszą badania kliniczne i, choć do masowej produkcji gumy do żucia czy pasty z tym enzymem jeszcze daleka droga, to istnieją realne szanse powodzenia tej innowacyjnej technologii" - podkreśla Szczodrak.

Oprócz stałego zespołu badawczego udział w badaniach biorą też studenci, którzy w Zakładzie Mikrobiologii Przemysłowej UMCS piszą prace dyplomowe. Praca magisterska tegorocznej absolwentki Dominiki Maj, dotycząca indukcji produkcji enzymu rozkładającego mutan i jego wykorzystania, została uznana za jedną z najlepszych prac w dziedzinie biotechnologii w Polsce. Jej promotorem był prof. Janusz Szczodrak. Jury edycji konkursu ogłoszonego przez firmę Novartis doceniło przede wszystkim nowatorstwo badań wykonanych przez studentkę, a także praktyczne znaczenie omawianej technologii.

PAP - Nauka w Polsce, Urszula Jabłońska

we

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

  • 30.04.2021. Wapienna jaskinia krasowa Raj w Chęcinach (woj. świętokrzyskie), jedno ze stanowisk Geoparku Świętokrzyskiego, 30 bm. Jaskinia powstała prawdopodobnie około 360 mln lat temu. PAP/Piotr Polak

    Geolog: skały to nie tylko obiekt badań, ale zapis klimatu i historia planety

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera