Produkty pszczele pomagają w walce z rakiem

Wytwarzane przez pszczoły produkty takie, jak miód, propolis (kit pszczeli), mleczko, a nawet jad, mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu i prewencji nowotworów - uważają naukowcy z Chorwacji.

Podawali oni myszom pszczele produkty - zarówno doustnie, jak i w zastrzykach. Okazało się, że wyraźnie spowalniały one wzrost guzów nowotworowych, ograniczały ich przerzuty do innych organów i wydłużały życie zwierząt.

Propolis znacznie ograniczał wzrost guzów podskórnych, miód i mleczko pszczele hamowały przerzuty raka, a wstrzykiwanie jadu pszczelego bezpośrednio do guza powodowało zmniejszenie jego rozmiarów i opóźnienie wzrostu. JJJ

* * *

Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP http://nauka.pap.net.pl

9 grudnia 2004

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera