Wytwarzane przez pszczoły produkty takie, jak miód, propolis (kit pszczeli), mleczko, a nawet jad, mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu i prewencji nowotworów - uważają naukowcy z Chorwacji.
Podawali oni myszom pszczele produkty - zarówno doustnie, jak i w zastrzykach. Okazało się, że wyraźnie spowalniały one wzrost guzów nowotworowych, ograniczały ich przerzuty do innych organów i wydłużały życie zwierząt.
Propolis znacznie ograniczał wzrost guzów podskórnych, miód i mleczko pszczele hamowały przerzuty raka, a wstrzykiwanie jadu pszczelego bezpośrednio do guza powodowało zmniejszenie jego rozmiarów i opóźnienie wzrostu. JJJ
* * *
Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP http://nauka.pap.net.pl
9 grudnia 2004
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.