Jadanie tłustych ryb morskich chroni przed poważną chorobą oczu.
Ten zbawienny wpływ na wzrok mają zawarte w rybim tłuszczu
nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.
Badania dotyczyły tzw. mokrej postaci tej choroby - formy rzadszej, ale i groźniejszej. Choroba ta atakuje osoby w podeszłym wieku i może w krótkim czasie doprowadzić do częściowej lub pełnej utraty wzroku.
Jak tłumaczy profesor Astrid Fletcher z London School of Hygine and Tropical Medicine, cytowana przez serwis Eurekalert, po raz pierwszy europejskie badania potwierdziły związek pomiędzy spożywaniem tłustych ryb, a ochroną przed AMD.
Uczona zastrzegła przy tym, że jej zespół nie badał wpływu suplementów diety zawierających kwasy omega-3 na zdrowie oczu i dlatego nie poleca ich używania zamiast jedzenia ryb. Jeżeli ktoś chce więc zadbać o swój wzrok, powinien szukać antidotum na talerzu, nie w pigułce. SAG
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.