Rolnictwo ekologiczne zwiększa różnorodność biologiczną na każdym odcinku łańcucha pokarmowego, od bakterii po ptaki i ssaki - potwierdzają największe na świecie badania porównawcze rolnictwa ekologicznego i tradycyjnego.
Obok metod konwencjonalnych i metod wykorzystujących inżynierię genetyczną, rolnictwo ekologiczne jest jedną z trzech podstawowych gałęzi rozwoju rolnictwa. ZAN
* * *
Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP http://nauka.pap.com.pl
12 października 2004
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.