Białko z soi pomaga chorym na cukrzycę

Dodanie białka sojowego do codziennej diety znacznie poprawia funkcje nerek i może obniżać ryzyko choroby serca u osób z cukrzycą typu II.

Cukrzyca typu II (insulinoniezależna) to poważna, przewlekła choroba metaboliczna objawiająca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Dotyka ona najczęściej ludzi starszych, lub osoby otyłe po 30. roku życia. JJJ

* * *

Pełny tekst artykułu został opublikowany na stronach Serwisu Naukowego PAP http://nauka.pap.com.pl

3 sierpnia 2004

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera