Wzrastające zakwaszenie mórz i oceanów negatywnie wpływa na
rozmnażanie się organizmów morskich - informują naukowcy na łamach
pisma "Current Biology".
Bardzo długo uważano, że chemiczna równowaga mórz jest czymś niezmiennym. Badania przeprowadzone przez Jona Havenhanda i Michaela Thorndyke\\'a z Uniwersytetu w Gotheburgu w Szwecji dowodzą jednak, że od mniej więcej stu lat postępuje proces zakwaszania wody morskiej, który z kolei może negatywnie wpłynąć na rozmnażanie się organizmów morskich.
Częścią badań były eksperymenty przeprowadzone na jeżowcach w wodzie o poziomie zakwaszenia prognozowanym na rok 2100. Jeżowce wydzielają nasienie na zewnątrz. Do zapłodnienia dochodzi u nich w otwartej wodzie. Podczas eksperymentów okazało się, że rozmnażanie się zwierząt przebiegało dużo mniej pomyślnie. Skuteczność rozmnażania spadła o 25 proc. W zakwaszonej wodzie nasienie wędrowało dużo wolniej, a z zapłodnionych jajeczek rozwijało się tylko 75 proc. zdrowych larw.
"Jeśli zjawisko to odniesiemy do gatunków istotnych z komercyjnego punktu widzenia, takich jak ryby, małże, homary czy kraby, zakwaszenie mórz może mieć daleko idące skutki" - mówi Havenhand. KRX
PAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.