Płeć odgrywa ważną rolę w doborze odpowiedniej diety, która
pozytywnie wpłynie na długość i jakość życia - podali naukowcy z
australijskich uniwersytetów.
Wskazuje on także na fakt, że to co chcemy jeść wcale nie musi być dla nas najlepszym wyborem. Naukowcy przeprowadzający długofalowe badania na australijskich świerszczach polnych odkryli, że najdłuższe życie zapewnia dieta bogata w węglowodany i uboga w białko. Dotyczy to zarówno osobników żeńskich jak i męskich.
Samce powinny jeść jednak aż osiem razy więcej białka niż węglowodanów, natomiast u samic stosunek ten powinien wynosić pół na pół. Okazuje się jednak, że samice świerszczy, którym pozwolono wybrać sobie pożywienie jadły prawie ośmiokrotnie mniej białka niż węglowodanów, czyli dużo mniej niż przewiduje ich "optymalna" dieta. Odnosząc wyniki badań do ludzi, naukowcy stwierdzili że dobierając jadłospis nie kierujemy się tym, co jest najlepsze dla naszej płci, lecz wybieramy opcję kompromisową, która nie jest najlepsza ani dla kobiet ani mężczyzn.
Zdaniem naukowców różnice dotyczące tego, co powinni jeść mężczyźni, a co kobiety mogą być dużo większe niż sobie to dotychczas uzmysławialiśmy. AW1
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.