Tłuste jedzenie może osłabiać pamięć

Niezdrowy posiłek może pogarszać pamięć u starszych osób z
cukrzycą typu II - informuje pismo "Nutrition Research".

Jak wykazali naukowcy z University of Toronto, chorzy na cukrzycę typu II, którzy spożywają wysokotłuszczowe posiłki mogą tuż po nich mieć problemy z pamięcią. Cukrzyca wiąże się z przewlekłym stresem oksydacyjnym - czyli występowaniem dużych ilości szkodliwych, wolnych rodników w organizmie. Po niezdrowym posiłku ich poziom jeszcze się podnosi, co - między innymi -zaburza zachodzące w mózgu procesy pamięciowe.

Niekorzystnym skutkom tłustych posiłków mogą zapobiegać przeciwutleniacze, na przykład witaminy C i E, jednak najlepszą obroną przed takimi problemami jest zdrowa, bogata w warzywa i owoce dieta, regularna aktywność fizyczna i zaangażowanie w życie społeczne - zaznaczają autorzy badań. PMW

PAP - NAuka w Polsce

kap

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • EPA/REBECCA LE MAY 05.10.2012

    Astronomowie natrafili na obiekt pulsujący na falach radiowych i rentgenowskich

  • 29.10.2014 PAP/Marcin Bielecki

    Badanie: gotowanie na gazie sprzyja nowotworom

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera