Naukowiec: wykorzystanie soli z wód pokopalnianych sposobem na ochronę polskich rzek

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Wykorzystanie wód pokopalnianych do produkcji soli kuchennej stanowi innowacyjne rozwiązanie, które może znacząco przyczynić się do ochrony rzek przed zasoleniem - powiedział we wtorek w Katowicach prof. Marian Turek.

Metoda ta jest nie tylko bardziej energooszczędna, ale także tańsza niż tradycyjne metody - podkreślił badacz w trakcie I Konferencji Naukowej Najlepszych Naukowców w Świecie - Top 2 proc.

Instalacja membranowa do wytwarzania soli kuchennej z wód pokopalnianych to zaawansowany system technologiczny. Dzięki zastosowaniu membranowych metod filtracji, takich jak nanofiltracja i odwrócona osmoza, można skutecznie zatężać solanki i przekształcać je w sól, minimalizując przy tym zużycie energii.

"Ograniczyć zrzut wód pokopalnianych można przez wytworzenie soli warzonej, czyli po prostu kuchennej. Ta sól może być również wykorzystana do celów przemysłowych, tak samo jak sól pozyskiwana w kopalni soli czy też przez podziemne złoża" - zwrócił uwagę profesor Politechniki Śląskiej Marian Turek.

Jak podkreślił, rozwiązanie to - według naukowców - jest tańsze i wiąże się z dużo mniejszym zużyciem energii, w przeliczeniu na tonę chlorku sodu, niż technologie obecnie stosowane i dostępne na rynkach.

"Uważam, że jedyną możliwością rozwiązania problemu zasolenia naszych głównych rzek - Odry i Wisły - jest zmniejszenie zrzutu soli do tych wód" - tłumaczył prof. Turek.

4 mln ton soli rocznie trafia do rzek wraz z solanką z polskich kopalń. Profesor wyjaśnił, że jeśli chodzi o Wisłę, to woda zasolona pochodzi z kopalń Polskiej Grupy Górniczej, Jastrzębskiej Grupy Węglowej, a także Tauron Wydobycie. Z kolei główny problem z zasoleniem Odry wynika z eksploatacji kopalń przez Jastrzębską Grupę Węglową i KGHM.

Obecnie jedyna instalacja w Polsce, która wytwarza sól warzoną z zasolonych wód kopalnianych znajduje się w kopalni Budryk. Proces produkcji soli odbywa się przy wykorzystaniu unikatowej technologii, opracowanej w Stanach Zjednoczonych i Szwecji. Zatężanie solanek i warzenie soli jest zautomatyzowane i sterowane cyfrowo. Wykorzystuje proces odwróconej osmozy, wieloetapowej filtracji i rekompresji oparów. Zatężona solanka poddawana jest procesowi wyparnemu, a następnie krystalizacji i suszeniu. Urządzenia ciągu technologicznego wykonane są m.in. z tytanu i najwyższej jakości stali.

Spółka co roku dostarcza na rynek ok. 65 tys. ton soli spożywczej, z czego 35 tys. ton to sól pozyskana bezpośrednio z odsalania wód dołowych. Otrzymana w ten sposób sól warzona ma właściwości fizykochemiczne cenione przez przemysł spożywczy.

"Ta instalacja może być uważana za taką instalację referencyjną. Jest to unikalna w skali światowej instalacja, która stosuje technologię bardzo nowoczesną, ale, niestety, żeby uzyskać sól należy odparować wodę, a jest to bardzo energochłonne. Ta energia jest głównym czynnikiem podniesienia kosztów uniknięcia zrzutu soli do rzeki" - wyjaśnił profesor.

Jak dodał, naukowcy proponują rozwiązania membranowe, które pozwalają na zatężenie solanek, a następnie uzyskanie soli warzonej, ale przy mniejszym zużyciu energii.

"Nakład, jeśli chodzi o budowę instalacji, też trzeba ponieść, ale mniejszy niż w przypadku instalacji wyparnych, a potem zużycie energii jest o wiele mniejsze" - podsumował profesor.

I Konferencja Naukowa Najlepszych Naukowców w Świecie - Top 2 proc. odbywa się na katowickim wydziale Politechniki Śląskiej w dniach 9-11 września. Wydarzenie to gromadzi naukowców, którzy należą do prestiżowego grona 2 proc. najbardziej wpływowych badaczy na świecie, wyróżnionych na podstawie wskaźników cytowań ich publikacji naukowych.

Ranking ten, określany jako "top 2 proc.", jest przygotowywany na podstawie wskaźników cytowań publikacji naukowych. Naukowcy są oceniani w dwóch kategoriach: za dorobek z poprzedniego roku oraz za całokształt kariery naukowej. Badania te rozpoczęto w 2019 roku, na bazie artykułu w czasopiśmie "PLOS Biology" autorów z Uniwersytetu Stanforda, Elsevier oraz SciTech Strategies.

Konferencja ma na celu zgromadzenie najbardziej wpływowych naukowców, aby zaprezentowali swoje wyniki badań i dokonania w ramach swoich specjalizacji.(PAP)

Julia Szymańska

jms/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Animacje komputerowe i gogle VR przyspieszają badania nad zachowaniem pająków

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka: dawne zielniki to bezcenne źródło wiedzy

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera