Morskie przeciwutleniacze mogą chronić przed chorobą Parkinsona

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Bogaty w przeciwutleniacze morski glon z gromady brunatnic - Ecklonia cava – może pomóc w zapobieganiu chorobie Parkinsona- informuje pismo „Nutrients”.

Choroba Parkinsona jest chorobą neurodegeneracyjną spowodowaną utratą neuronów, które produkują dopaminę, neuroprzekaźnik zaangażowany w kontrolę motoryczną i funkcje poznawcze. Do uszkodzeń prowadzi nadmierne wytwarzanie reaktywnych form tlenu.

Wraz ze starzeniem się globalnej populacji gwałtownie rośnie liczba pacjentów z chorobą Parkinsona. Obecnie dostępne jest tylko leczenie objawowe, dlatego konieczne jest opracowanie schematów leczenia i metod zapobiegania.

Profesor nadzwyczajny Akiko Kojima-Yuasa z Osaka Metropolitan University kierowała grupą badawczą, która zweryfikowała fizjologiczny wpływ przeciwutleniaczy - polifenoli Ecklonia cava na zapobieganie chorobie Parkinsona.

Przeprowadzono dwa rodzaje testów funkcji motorycznych na modelach myszy z chorobą Parkinsona. Gryzoniom przez tydzień podawano doustnie przeciwutleniacze, a następnie podano rotenon – substancję znaną ze swoich właściwości neurotoksycznych. Jak się okazało, funkcja motoryczna, którą osłabił rotenon, została przywrócona. Zaobserwowano również poprawę funkcji motorycznej jelit.

Eksperymenty z wykorzystaniem komórek będących modelem choroby Parkinsona wykazały, że zawarte w glonie przeciwutleniacze aktywują enzym AMPK (kinaza białkowa aktywowana adenozyno-monofosforanem) i hamują produkcję reaktywnych form tlenu, które powodują śmierć komórek nerwowych.

„Badanie to sugeruje, że przeciwutleniacze Ecklonia cava mogą zmniejszać uszkodzenia neuronów poprzez aktywację AMPK i hamowanie wewnątrzkomórkowej produkcji reaktywnych form tlenu — wskazała prof. Kojima-Yuasa. - Mamy nadzieję, że Ecklonia cava będzie skutecznym składnikiem w zapobieganiu chorobie Parkinsona”.

Więcej w publikacji źródłowej.  (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera