Poszukali mocniejszej stali

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Japońscy naukowcy z Osaka Metropolitan University przeprowadzili teoretyczne obliczenia dotyczące 120 kombinacji 12 pierwiastków stopowych, takich jak aluminium i tytan z węglem i azotem, aby sprawdzić, w jaki sposób można by uzyskać stal o wyższej wytrzymałości – informuje pismo „ISIJ International”.

Korzystając ze stali o lepszej wytrzymałości można by na przykład budować bardziej oszczędne i cichsze samochody o mniejszej masie dzięki stosowaniu mniejszej ilości materiału wytrzymującego wyższe obciążenia i bardziej odpornego na zużycie.

Aby uzyskać mocniejszą stal, należy zoptymalizować proces modyfikacji powierzchni stali pierwiastkami stopowymi, węglem i azotem. Zespół naukowców z Osaka Metropolitan University kierowany przez prof. Tokuteru Uesugi przeprowadził systematyczne badania dotyczące tego zagadnienia.

Grupa teoretycznie obliczyła 120 kombinacji interakcji 12 pierwiastków stopowych, w tym aluminium i tytanu, z węglem podczas nawęglania i azotem w procesie azotowania.

Wyniki (DOI: 10.2355/isijinternational.ISIJINT-2024-062) wykazały, że tytan umieszczony w określonym układzie wiąże się z azotem lub węglem, tworząc azotki lub węgliki tytanu i utwardzając stal.

Naukowcy wykazali również, że aby dobrze się wiązać, pierwiastek stopowy musi mieć większy promień metaliczny niż atom żelaza (promień metaliczny to połowa odległości pomiędzy atomami pierwiastka tworzącymi strukturę krystaliczną).

„Chociaż wyjaśnienie mechanizmu na podstawie wyników licznych obliczeń nie było łatwe, zastosowaliśmy wielokrotną regresję liniową i analizę warstwową metodą prób i błędów – zaznaczył profesor Uesugi. - Oczekujemy, że wyniki te przyczynią się do lepszego zrozumienia mechanizmów wzmacniania stali i poprawy jej trwałości, a także do opracowania doskonalszych materiałów”.(PAP)

Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera