Sztuczna inteligencja będzie podsłuchiwać krowy

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Naukowcy z Virginia Tech (USA) pracują nad wykorzystującym sztuczną inteligencję systemem, który będzie analizował krowie muczenie, żucie i bekanie. Ma on pozwolić na lepsze dbanie o zdrowie i dobrostan zwierząt oraz na zmniejszenie emisji metanu.

Krowy udzielają wielu informacji na swój temat, za każdym razem, gdy muczą, gdy im się odbija, czy nawet gdy żują trawę – zwracają uwagę naukowcy z Virginia Polytechnic Institute and State University (Virginia Tech).

Informacje te trzeba tylko umieć odczytać.

„Wokalizacja to główny sposób, w jaki krowy wyrażają swoje emocje i czas zacząć słuchać, co nam chcą powiedzieć” – podkreśla prof. James Chen, kierownik nowego projektu ufundowanego przez amerykański National Institute of Food and Agriculture.

Dane dźwiękowe można zbierać od krów indywidualnie i ciągle, dlatego - zdaniem naukowców - to lepsza metoda badania tych zwierząt, niż np. nagrania wideo. Mikrofony można założyć np. na obrożach.

Olbrzymią ilość danych będzie przetwarzała sztuczna inteligencja (SI), którą naukowcy chcą nauczyć wykrywania chorób, stresu czy innych problemów.

„Wyobraźmy sobie dziecko płaczące na pokładzie samolotu czy w kościele. Jako ojciec wiedziałbym, czy płacze ono, bo jest głodne, czy dlatego, że potrzebuje uwagi. Pytanie, które zadajemy, brzmi: czy możemy wykorzystać dane dźwiękowe do interpretacji potrzeb zwierząt?” – wyjaśnia jeden z naukowców, prof. Gonzalo Ferreira.

SI ma analizować takie parametry, jak częstotliwość dźwięków, amplitudę, czas trwania. W czasie jej treningu, informacje te będą odnoszone np. do stężenia kortyzolu w ślinie, który wskazuje poziom stresu.

Odgłosy bekania będą też porównywane m.in. z informacjami genetycznymi, co pozwoli określić, które geny bydła sprzyjają emisji metanu.

Nasłuchując tych odgłosów, będzie też można sprawdzić wpływ różnych dodatków do pasz.

„Pomiary emisji metanu przez bydło wymagają bardzo drogiego sprzętu, na który farmerów zwykle nie stać. Jeśli odgłosy bekania okażą się powiązane z wydzielaniem metanu, będziemy mogli w niedrogi sposób selekcjonować zwierzęta, które wydzielają go mniej” – wyjaśnia prof. Ferreira.

“Nasz ostateczny cel to użytkowanie tego modelu w dużej skali. Mamy nadzieję na stworzenie dostępnej publicznie bazy danych, która pomoże w opracowaniu odpowiedniej polityk i regulacji” – dodaje. (PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera