Fot. Adobe Stock

USA/ Zmarł pierwszy biorca przeszczepu genetycznie zmodyfikowanej nerki świni

Richard Slayman, pierwszy biorca przeszczepu genetycznie zmodyfikowanej nerki świni, zmarł dwa miesiące po przeprowadzeniu operacji. Odpowiadający za nią zespół zapewnił, że nic nie wskazuje na to, aby przyczyną zgonu był przeszczep - poinformowała w niedzielę agencja AP.

  • Ewolucja świni w nowym świetle dzięki badaniom DNA

    Pewne grupy genów świni, np. geny ważne dla reakcji odpornościowej i zmysłu węchu, wciąż dynamicznie ewoluują - wynika z analiz DNA świni i dzika. Badania tych zwierząt potwierdzają też, że świnia jest cennym modelem biomedycznym niektórych chorób człowieka.

Najpopularniejsze

  • Fot. materiały prasowe

    Warszawa/ Palma z ronda de Gaulle’a ma nowe liście - powstawały kilka tygodni

  • Dziennikarka PAP Joanna Morga nagrodzona w konkursie Dziennikarz Medyczny 2024

  • Skąd się wzięła miłość? Psycholodzy: ona wspomaga zaangażowanie, jak umowa najmu

  • Sejm/ Marek Sowa (KO) przewodniczącym komisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia projektów ustaw dot. cudzoziemców

  • Prof. Jemielniak nt. nagannych praktyk publikacyjnych: to patologia w nauce

  • Fot. Adobe Stock

    Otłuszczone mięśnie zwiększają ryzyko chorób serca

  • Starship uziemiony po czwartkowej eksplozji podczas lotu testowego

  • Australia/ Rośnie liczba „rozwodów” wśród pingwinów

  • Naukowcy: czerwone mięso jest składnikiem zbilansowanej diety

  • Badanie krwi może pomoże szybciej diagnozować long Covid u dzieci

Fot. Adobe Stock

Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera