Obserwatorium HAWC na zboczu wulkanu Sierra Negra w Meksyku. Fot. Adobe Stock

“Fotony z piekła rodem” powstają również w naszej Galaktyce

Fotony z promieniowania gamma o ekstremalnie dużych energiach powstawały nie tylko “dawno, dawno temu, w odległych galaktykach”, ale i są tworzone w mikrokwazarach w naszej Drodze Mlecznej - pokazują badania m.in. z IFJ PAN. Czyżby szykowała się rewolucja w badaniach ultraenergetycznego promieniowania kosmicznego?

  • Droga Mleczna i położenie jej centralnej czarnej dziury widziane przez Atacama Large Millimeter/submillimeter Array. Źródło: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org), EHT Collaboration
    Kosmos

    Astronomowie "zrobili zdjęcie" czarnej dziury w centrum Drogi Mlecznej

    Naukowcy zaprezentowali pierwszy obraz supermasywnej czarnej dziury w centrum naszej galaktyki. O odkryciu poinformowały Europejskie Obserwatorium Południowe (ESO) oraz uczestnicy projektu o nazwie Teleskop Horyzontu Zdarzeń (EHT). Udział w odkryciu mają też Polacy.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera