Fot. Adobe Stock

Rekiny, podobnie jak ludzie, odczuwają gorzki smak

Rekiny, podobnie jak ludzie, odczuwają gorzki smak – dowodzą badania genetyczne, których wyniki ukazały się na łamach tygodnika naukowego „PNAS”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nadwrażliwość na gorzki smak powoduje, że niektórzy nie lubią warzyw

    Gen odpowiadający za to, że niektóre związki odczuwamy jako gorzkie, może utrudniać niektórym osobom regularne włączanie warzyw do swojej diety - ogłosili naukowcy z University of Kentucky.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Naukowcy odkryli nową klasę kosmicznych źródeł promieniowania rentgenowskiego

  • Dariusz Wieczorek poinformował w czwartek, że złożył rezygnację z funkcji ministra nauki i szkolnictwa wyższego

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

  • W centrum Drogi Mlecznej znaleziono podwójną gwiazdę

  • Prawie trzy czwarte australijskich nastolatków doświadcza depresji lub lęku

 Fot. Marcin Przybyła

Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

Kiedy dokładnie Homo sapiens dotarł na tereny Azji Centralnej? Jakie były jego relacje z neandertalczykami i denisowianami? Aby odpowiedzieć na te pytania, zespół dr hab. Małgorzaty Kot z UW poszuka śladów życia prehistorycznych ludzi w wysokogórskich jaskiniach Azji Centralnej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera