Fot. Adobe Stock

Rekiny, podobnie jak ludzie, odczuwają gorzki smak

Rekiny, podobnie jak ludzie, odczuwają gorzki smak – dowodzą badania genetyczne, których wyniki ukazały się na łamach tygodnika naukowego „PNAS”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nadwrażliwość na gorzki smak powoduje, że niektórzy nie lubią warzyw

    Gen odpowiadający za to, że niektóre związki odczuwamy jako gorzkie, może utrudniać niektórym osobom regularne włączanie warzyw do swojej diety - ogłosili naukowcy z University of Kentucky.

Najpopularniejsze

  • Louis Leroux-Gere (Francja), A rare phenomenon: Full STEVE panorama. 1. miejsce w kategorii "astrokrajobraz"

    Wybrano najlepsze spośród 731 zdjęć. Wyniki konkursu AstroCamera

  • Ekspertka: uczłowieczanie chatbotów spowoduje transformację systemu wartości

  • Ekspertka: młodzi rozczarowani mediami społecznościowymi wybierają narzędzia AI

  • Ekspert: chcemy stworzyć zintegrowane mapy mózgu

  • Ekspert: oglądanie memów to szybka nagroda dla naszego mózgu (wywiad)

  • Itaguyra occulta. Rekonstrukcji szkieletu dokonał Maurício Garcia. Autor ilustracji: Matheus Gadelha Fernandes. Grafikę publikujemy dzięki uprzejmości prof. Voltaire'a Paesa Neto.

    Silezaury były powszechne w triasie w Ameryce Południowej

  • Szkocja/ Liczba wyrzuconych ssaków morskich wzrosła o 200 proc. w ciągu ostatnich 30 lat

  • USA/ Odwołany komitet ds. szczepień miał najniższy w historii poziom konfliktów interesów

  • Norwegia/ Na norweskie uczelnie trafią pierwsi naukowcy sprowadzeni z USA

  • Dieta oparta na roślinach zmniejsza ryzyko współwystępowania wielu chorób przewlekłych

Urna domkowa z Bożepola Wielkiego po konserwacji w Muzeum Archeologicznym w Gdańsku (fot. Zofia Grunt)

Gdańsk/ W Muzeum Archeologicznym zaprezentowano urnę domkową sprzed 2600 lat

Muzeum Archeologiczne w Gdańsku po raz pierwszy zaprezentowało publicznie urnę domkową odkrytą w 2023 roku w miejscowości Bożepole Wielkie w pow. wejherowskim. Wyjątkowe znalezisko powstało we wczesnej epoce żelaza, około 2600 lat temu.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera