Fot. Fotolia

Prof. Trziszka: najlepiej przyswajamy substancje odżywcze z jaj

Najlepiej przyswajalne przez człowieka związki odżywcze pochodzą z jaj, zwłaszcza z ich żółtek - powiedział PAP rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusz Trziszka. Dodał, że najzdrowsze są jaja jedzone na miękko, gotowane 4-5 minut.

  • Fot. Fotolia

    Jajko nie musi być zagrożeniem, pomimo alergii

    Ponad połowa dzieci z alergią na jaja toleruje kurze jajko, jeśli będzie ono pieczone przez co najmniej trzydzieści minut w temperaturze nie mniejszej niż 176 st. Celsjusza - informują amerykańscy badacze.

Najpopularniejsze

  • 11.03.2011. PAP/Grzegorz Michałowski

    Mykolog: storczyki nie mogą istnieć bez grzybów

  • Nowy rok akademicki z kilkoma zmianami legislacyjnymi, ale na te kluczowe trzeba poczekać

  • Kujawsko-pomorskie/Średniowieczne cmentarzysko odkryte podczas budowy gazociągu

  • Kraków/ UJ uruchomił Jagiellońskie Centrum Sztucznej Inteligencji

  • Rektorka Kaniewska o nowym roku akademickim: więcej obaw niż nadziei

  • Obłok molekularny Sagittarius B2 sfotografowany w bliskiej podczerwieni przez Kosmiczny Teleskop Jamesa Webba. Źródło: NASA, ESA, CSA, STScI, A. Ginsburg (University of Florida), N. Budaiev (University of Florida), T. Yoo (University of Florida). Przetwarzanie obrazu: A. Pagan (STScI).

    Teleskop Webba sfotografował wielki obszar gwiazdotwórczy

  • Świat wydaje się bardziej niebezpieczny, gdy opiekujemy się dzieckiem

  • Nowa metoda przemiany plastiku w paliwo

  • Rezygnacja ze zmiany czasu mogłaby zapobiec milionom udarów i przypadków otyłości

  • Tłuszcz w mózgu, a nie tylko złogi białkowe, mogą napędzać chorobę Alzheimera

Wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka  (jm) PAP/Adam Warżawa

Marchewka: jesteśmy otwarci na rozmowę o przyszłości badań, które prowadzi PAN

Wiceminister infrastruktury Arkadiusz Marchewka zapewnił, że rząd jest otwarty na rozmowę o przyszłości badań, które prowadzi Polska Akademia Nauk (PAN). Jego zdaniem podważanie potrzeb uczelni morskich nie jest właściwym kierunkiem.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera