Archeolog podwodny w czasie badań w Pucku. Materiały prasowe UMK

Pomorskie/ Powstała wirtualna rekonstrukcja średniowiecznego portu w Pucku

W średniowiecznym w Pucku istniał nie jeden, ale trzy porty - ustalili archeolodzy podwodni z Centrum Archeologii Podwodnej UMK w Toruniu. Działały jeden po drugim, od X do XIV w. Eksperci przygotowali filmową animację tego, który istniał w czasach panowania Bolesława Krzywoustego.

  • Archeolog podwodny badający konstrukcje drewniane wczesnośredniowiecznego portu. Fot. Marcin Trzciński
    Technologia

    Powstaje wirtualna rekonstrukcja średniowiecznego portu z Pucka

    Trwają pracę nad wirtualną rekonstrukcją jednego z najstarszych portów na ziemiach Polski, który znajdował się w Pucku (Pomorskie). W 2020 r. każdy zainteresowany będzie mógł skorzystać z bezpłatnej aplikacji, gdzie dostępne będą wizualizacje.

Najpopularniejsze

  • Przewyższające rodzimą roślinność łodygi miskanta olbrzymiego w strefie brzegowej potoku Magierka. Fot. A. Bylak

    Obce gatunki w środowisku: pirania w Sanie i “biegnący” bambus nad Lubatówką

  • Ekspert: pływaki badawcze Argo można pomylić z torpedami

  • Urząd Morski w Gdyni: kapitan statku "Oceania" nie posiada wystarczających kwalifikacji

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • MRiT: Marta Ewa Wachowicz nowym prezesem Polskiej Agencji Kosmicznej

  • Źródło: ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team, E. Kraaikamp (ROB)

    Solar Orbiter przesłał wyjątkowe zdjęcie Słońca

  • Tlen pod wysokim ciśnieniem pomaga po radioterapii

  • Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

  • Chiny/ Media: powrót tajkonautów ze stacji kosmicznej opóźniony przez pogodę

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera