Fot. Adobe Stock

Archeolodzy: bydło udomowiono nie tylko na Bliskim Wschodzie, ale również w Afryce

Bydło udomowiono również w Afryce, nie tylko na Bliskim Wschodzie - wskazują analizy polskich archeologów. Z badanych przez nich kości zwierząt wynika, że w Dolinie Środkowego Nilu bydło zaczęto hodować około 10 tys. lat temu, czyli w obu miejscach dokonało się to w podobnym czasie.

  • Szczątki zwerząt z Letti, m.in. szczątki bydła (po lewej), fot. M. Osypińska/P. Osypiński

    Czy bydło udomowiono również w Afryce? Archeolodzy dostarczają nowych argumentów

    Około 10 tys. lat temu ludzie udomowili bydło w rejonie Środkowego Nilu w dzisiejszym Sudanie – takie są wstępne wnioski naukowców z PAN, którzy niedawno wrócili z wykopalisk. Do tej pory sądzono, że do wschodniej Afryki trafiło z obszarów Turcji i Iraku.

  • Świat

    Australijski robot pomaga przy wypasie bydła

    W Australii trwają prace nad pierwszym na świecie robotem, który wspomoże rolników przy wypasie bydła – donosi agencja Reuters. Robot ma być odpowiedzią na problem braku pracowników na australijskich farmach.

  • Świat

    Bydło przyczynia się do globalnego ocieplenia

    Bydło wytwarza ponad trzy czwarte gazów cieplarnianych emitowanych przez zwierzęta hodowlane – informuje pismo „Proceedings of the National Academy of Sciences”.

  • Ryby wygrały z bydłem pod względem ilości wyprodukowanego mięsa

    Po raz pierwszy w historii pochodzące z hodowli ryby dostarczyły więcej mięsa niż hodowlane bydło - informuje „New Scientist”.

  • Foto: Fotolia

    Szczepienie bydła może chronić ludzi przed E.coli

    Szczepiąc bydło, można zmniejszyć zagrożenie, jakim są przenoszone przez nie chorobotwórcze bakterie - informuje internetowa wersja pisma "Vaccine".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Skok w rozwoju AI. Polacy przełamują impas w uczeniu ze wzmocnieniem (RL)

  • Dr Piejka: samotność sprawia, że świat wydaje się groźniejszy – to pułapka

  • Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Zapach świąt - jak aromaty w sklepach wpływają na nasze portfele

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Urazy kolan różnią się zależnie od płci poszkodowanego

  • Korzystanie z social mediów zakłóca koncentrację uwagi u dzieci

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera