To, jakie drobnoustroje żyją na korzeniach krzewu herbacianego ma wpływ na smak herbaty - informuje pismo „Current Biology”.
Naukowcy utworzyli ogólnodostępną, największą jak dotąd bazę danych z informacjami o DNA mikroorganizmów żyjących w oceanach. Katalog zawiera ponad 300 mln klastrów genów.
Nie tylko nowy gatunek, ale też zupełnie nowy rodzaj - czyli wyższą taksonomicznie jednostkę - cyjanobakterii odkrył zespół naukowców kierowany przez polską badaczkę dr hab. Iwonę Jasser, prof. UW z Wydziału Biologii UW.
Nowa metoda fluorescencyjna pozwala identyfikować pod mikroskopem indywidualne komórki poszczególnych gatunków bakterii i grzybów oraz ich stan fizjologiczny – informuje pismo „Applied and Environmental Microbiology”.
Z powodu urbanizacji i zmiany sposobu, w jaki mieszkamy, zmniejsza się nasz kontakt ze środowiskiem i jego bakteriami, wraz z którymi ewoluowaliśmy od milionów lat. Może to wpływać na rozwój układu odpornościowego i różnorodność ludzkiego mikrobiomu.
Nowy mikroorganizm, stanowiący brakujące ogniwo w ewolucji złożonych form życia, odkrył na dnie morza pomiędzy Grenlandią i Norwegią zespół naukowców, w skład którego wchodzi badaczka z Polski. Wyniki przedstawiono w "Nature".
Organizmy Indian z plemienia Yanomami w amazońskiej dżungli posiadają najbogatszą znaną mikroflorę. Ich badania dają rzadką okazję wglądu w mikrobiom ludzi nie używających antybiotyków i nie znających zachodniej diety - czytamy w "Science Advances".