Pomysłodawca bloga "Przez żołądek do zdrowia" nie oczekuje, że wszyscy zostaną wegetarianami, ale uważa, że wszyscy potrzebujemy wiedzy o badaniach naukowych dotyczących żywności i zdrowia, a dietetyka musi opierać się na nauce. Jego wielką miłością są sinice, nadzieją hodowla mięsa in vitro, misją - obalanie mitów, m.in. o tym, że wszystko, co naturalne, jest dla nas zdrowe.
Popularyzuje biologię środowiskową i biologię medyczną. Dr hab. Piotr Rzymski jest finalistą w kategorii Naukowiec konkursu Popularyzator Nauki, organizowanego przez serwis PAP - Nauka w Polsce oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.
Wraz z tygodnikiem Polityka założył "Najlepszy Blog Dietetyczny Roku" - tak uznali czytelnicy serwisu Dietetycy.org.pl. Niektóre jego wpisy udostępniano na portalu Facebook ponad tysiąc razy. Dr hab. Rzymski mówi tam m.in. o "swojej wielkiej miłości", jak nazywa sinice, i o spirulinie, czyli produktach żywnościowych czy farmaceutycznych, a nawet biopaliwach opartych o biomasę z sinic. Badacz pokłada także nadzieje w produkcji mięsa in vitro i produktach roślinnych, które przypominają w smaku mięso. Obala też mity, m.in. dotyczące GMO oraz dogmatu o nieszkodliwości dla zdrowia tego, co naturalne. Wystarczy, że wspomni o niektórych gatunkach pleśni rozwijającej się na żywności, która zawiera w sobie substancje rakotwórcze.
Aby uświadomić czytelnikom, że mogą się mylić w swoich przekonaniach, stosuje tylko proste fakty. Potrafi zamknąć w jednym akapicie historię koszmaru milionów istot. Weźmy choćby sielską wizję spacerujących po zielonych pagórkach szczęśliwych krów.
"Zwierzęta są sztucznie zapładniane, po narodzinach zabiera się im cielaki, a krowy doi w sposób automatyczny z wykorzystaniem systemu robotów udojowych. By zmaksymalizować produkcję, po ok. 90 dniach krowy są ponownie inseminowane. Kiedy są w kolejnej ciąży, dalej pozyskuje się od nich mleko, dopiero kilka tygodni przed porodem daje im się odetchnąć i nabrać sił. I cykl się zamyka: poród, odebranie cielaka, udój, inseminacja. Stany zapalne wymion leczy się antybiotykami" - informuje "zimno" naukowiec.
O technologii żywienia, toksykologii (jest fascynatem zagadnienia toksycznych metali) i biologii medycznej dr hab. Rzymski pisze też na "Blogu (szalonych) naukowców", na łamach Przyrody Polskiej i tygodnika Polityka.
Na co dzień pracuje w Zakładzie Medycyny Środowiskowej na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. W jego wykładach i ćwiczeniach uczestniczyło dotychczas niemal 7 tys. osób. Napisał ponad 120 tekstów popularnonaukowych, organizuje wystawy, uczestniczy w festiwalach nauki, a założony przezeń blog odwiedziło ponad 120 tys. osób. Jednocześnie jest aktywnym naukowcem, nagrodzonym za wybitne wyniki stypendium ministra nauki.
Każdego roku popularyzuje wiedzę na Poznańskim Festiwalu Nauki i Sztuki, wykłada w ramach projektu Mały Medyk UMP-Polska Akademia Dzieci oraz Uniwersytetu Młodego Odkrywcy. Odpowiada na mnóstwo pytań, jakie dzieci zadają mu po zajęciach. Jako sekretarz Polskiego Towarzystwa Limnologicznego współorganizuje wykłady otwarte. Limnologia to nauka z zakresu hydrologii zajmująca się badaniem wód zbiorników śródlądowych, więc podczas zajęć dzieci mogą samodzielnie wykonywać analizy przyniesionej przez siebie wody.
"O nauce przy piwku" - to cykl wykładów, które badacz wygłosił w poznańskich lokalach gastronomicznych - dla tych, którzy być może nie zawitają w uczelniane progi. To ciekawa odmiana od wielu auli, gdzie również mówi do publiczności niezwiązanej ze środowiskiem akademickim, która jednakowoż przybyła na uniwersytet. W ogólnodostępnych przestrzeniach Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu goście obejrzeli już wiele wystaw zdjęć i innych ciekawych materiałów popularyzujących biologię środowiskową. A studenci? Ci mogli wziąć udział w organizowanych przez niego konkursach "Przyroda okiem medyków".
Dr hab. Rzymski opracował scenariusz zajęć przyrodniczych, na których młodzież i studenci poznają wielkopolskie parki krajobrazowe, uczą się dostrzegać walory przyrody i możliwości jej wykorzystania. Na swojej uczelni naukowiec zainspirował studentki kierunku dietetyka do zorganizowania warsztatów poświęconych bezpieczeństwu suplementów diety podczas Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki. Pod jego okiem regularnie piszą one również teksty popularnonaukowe.
PAP - Nauka w Polsce
kol/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.