Poliuretan z kukurydzy dzięki naukowcom z PG

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Na Politechnice Gdańskiej powstała metoda wytwarzania z kukurydzy substancji niezbędnych do produkcji poliuretanów. To ważna dla przemysłu grupa związków, które obecnie otrzymuje się z przetwarzania ropy naftowej.

Pianki akustyczne, farby, lakiery, kleje - to tylko kilka przykładów wykorzystania związków zwanych poliuretanami. Teraz, dzięki pracom zespołu z Politechniki Gdańskiej można je będzie wytwarzać w nowy sposób, bez konieczności wydobycia ropy.

"Materiały poliuretanowe w sposób szczególny wyróżniają się wśród tworzyw sztucznych. Dzięki swoim właściwościom mechanicznym, w tym wytrzymałościowym, znajdują zastosowanie w różnych branżach przemysłu, od medycyny, przez motoryzację, po budownictwo, często w skrajnie różnych aplikacjach" - mówi dr inż. Paulina Parcheta-Szwindowska z Katedry Technologii Polimerów na Wydziale Chemicznym PG, która opracowała nową metodę z prof. Januszem Dattą. Badaczki są cytowane na stronie uczelni, która poinformowała o ich wynalazku.

"Poliuretany są jednak dość drogimi materiałami, a wynika to głównie z cen półproduktów do ich otrzymywania oraz cen ropy naftowej. Dlatego też – co nabiera nowego znaczenia w kontekście obecnej sytuacji na świecie – poszukiwane są alternatywne źródła pozyskiwania surowców do ich otrzymywania. Takie, które pozwolą obniżyć koszty produkcji i wyjść poza specjalistyczny zakres zastosowań materiałów poliuretanowych" - wyjaśnia ekspertka.

Jednym z głównych składników do produkcji poliuretanów są poliole. Gdańscy badacze opracowali sposób na ich wytwarzanie z substancji powstających w wyniku fermentacji kukurydzy. Otrzymywane w ten sposób poliole można stosować w obecnie działających zakładach produkujących poliuretan, mają one bowiem takie same parametry, jak związki otrzymywane z ropy.

Otrzymywanie tego typu substancji z biomasy pozwala oszczędzać coraz droższą ropę i zmniejszyć emisję CO2 - podkreśla uczelnia.

Do opisanych reakcji można użyć biologicznego surowca, który ze względu na gorszą jakość został odrzucony przez przemysł spożywczy.

Wynalazek jest już opatentowany w kraju, badacze starają się o patent europejski.

"Liczymy, że nasze bio-poliole znajdą odbiorców w krajach Europy produkujących poliole poliestrowe. Nasza innowacja pomoże zmniejszyć ślad węglowy i jest sposobem na uniezależnienie się od zasobów ropy naftowej w tym obszarze" - mówi dr inż. inż. Parcheta-Szwindowska.

W ramach programu Inkubator Innowacyjności 4.0 poszukuje ona także partnerów biznesowych zainteresowanych komercjalizacją wynalazku. Dzięki finansowaniu uzyskanemu z tego programu jej zespół wziął już udział w Międzynarodowych Targach Wynalazków i Innowacji INTARG 2022. W ich trakcie badacze zdobyli aż trzy medale: złoty za „Sposób otrzymywania lanych poliuretanów o obniżonej palności”, srebrny za „Liniowe bio-poliole poliestrowe oraz sposób ich otrzymywania oraz brązowy za „sposób otrzymywania liniowych bio-polioli poliestrowych”. Razem z Izabelą Zagożdżon i Joanną Niesiobędzką, również z Plitechniki Gdańskiej, otrzymali także nagrodę specjalną AWARD of World Invention Intellectual Property Association (WIIPA) za „Sposób otrzymywania nowych poliuretanów o obniżonej palności”.

Dr Parcheta-Szwindowska, w ramach stażu naukowego finansowanego z programu Europium, planuje kontynuację tych badań. Jej studenci pracują już nad przezroczystymi elastomerami poliuretanowymi.

Więcej informacji na stronie. 

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera