Systemy ochrony zdrowia nie są gotowe na obciążenie pacjentami z long covid. Pacjentów, którzy będą mieli długoterminowe problemy z węchem i smakiem, może być na świecie w sumie 27 mln. – ostrzegają naukowcy na łamach The BMJ.
Autorzy publikacji w The BMJ (dawny British Medical Journal, https://www.bmj.com/content/378/bmj-2021-069503) twierdzą, że pandemia COVID-19 zmieni nieodwracalnie podejście lekarzy i pacjentów do chorób przewlekłych. Za szczególne wyzwanie uważają monitorowanie dolegliwości związanych z utratą węchu i smaku, bo do tej pory – nawet wśród lekarzy – były uznawane jako dużo mniej istotne niż zmysły wzroku i słuchu.
Tymczasem naukowcy obliczyli, że tylko z puli zarejestrowanych przypadków osób chorych na COVID-19 (550 mln) nawet 27 mln osób na świecie będzie wymagało specjalistycznej pomocy w zakresie utraty węchu i smaku. Ponieważ zmysły te wymagają oddzielnej terapii, naukowcy wskazali, że 15 mln chorych będzie miało problem z węchem, a 12 mln ze smakiem.
Naukowcy podkreślają, że choć wciąż badane są mechanizmy utraty węchu i smaku w wyniku zakażenia koronawirusem – już wiadomo, że ich upośledzenie nie tylko obniża komfort życia, ale może być wstępem do innych poważnych chorób, m.in. depresji i zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Naukowcy przeanalizowali 18 badań obserwacyjnych z udziałem 3699 pacjentów, którzy utracili węch i smak. Następnie wykorzystali technikę matematyczną znaną jako „modelowanie leczenia”, aby oszacować zgłaszane osobiście przypadki powrotu do zdrowia oraz zidentyfikować kluczowe czynniki związane z czasem trwania i prawdopodobieństwem odzyskania węchu i smaku.
Okazało się, że utrata węchu może utrzymywać się u 5,6 proc. pacjentów, podczas gdy 4,4 proc. może nie odzyskać zmysłu smaku. Po 30 dniach od początkowej infekcji tylko 74 proc. pacjentów zgłosiło powrót węchu, a 79 proc. pacjentów zgłosiło poprawę smaku.
Po upływie pół roku od infekcji wskaźniki rosły, osiągając szczyt 96 proc. dla zapachu i 98 dla smaku. Na pierwszy rzut oka te wskaźniki wyglądają dobrze, ale biorąc pod uwagę ogromną liczbę chorujących na świecie – 4 proc. ludzi, którzy nie odzyskali zmysłów w ogóle – to w praktyce miliony cierpiących.
Podczas badania udało się ustalić, że kobiety rzadziej odzyskiwały zmysł węchu i smaku niż mężczyźni, podczas gdy pacjenci z większym początkowym nasileniem utraty węchu - i ci z zatkanym nosem - rzadziej odzyskiwali zmysł węchu.
„Duża grupa pacjentów może rozwinąć długotrwałą dysfunkcję, która wymaga szybkiej identyfikacji, spersonalizowanego leczenia i długoterminowej obserwacji. Wyniki naszej pracy są szczególnie istotne dla lekarzy ogólnych i otolaryngologów " – tłumaczą naukowcy i ostrzegają, że żaden system ochrony zdrowia nie jest przygotowany na obciążenie, jakie mogą wywołać pacjenci szukający długoterminowej pomocy w związku z long covid. Utrata węchu i smaku to tylko jedna pozycja z długiej listy dolegliwości w ramach określenia long covid. (PAP)
Autorka: Urszula Kaczorowska
uka/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.