Częste spożywanie produktów zawierających fruktozę może zaburzać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego – informują naukowcy ze Swansea University w Walii. Ich wnioski opublikowało pismo „Nature Communications”.
Fruktoza występuje zarówno w owocach i miodzie, jak i w napojach, słodyczach czy przetworzonej żywności. Jej spożycie wzrosło, gdy na rynku pojawiło się bardzo dużo produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, stanowiący tańszy i bardziej wydajny zamiennik cukru.
Nadmierna konsumpcja fruktozy prowadzi do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, a także ma związek z cukrzycą typu 2, otyłością i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
Podczas badań laboratoryjnych prowadzonych na komórkach ludzi oraz myszy zaobserwowano, że fruktoza przeprogramowuje komórkowe szlaki metaboliczne i stymuluje zwiększoną produkcję cytokin prozapalnych.
Fruktoza wywołuje stan zapalny i uruchamia procesy produkcji reaktywnych form tlenu. W rezultacie może dochodzić do uszkodzeń komórek i tkanek, a także pogorszenia pracy różnych narządów i układów w organizmie – tłumaczą autorzy publikacji (DOI: 10.1038/s41467-021-21461-4).(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.