Reakcja receptorów kwaśnego smaku na kwaśne substancje jest
opóźniona. Smak ten odczuwamy dopiero kiedy źródło kwaśnego smaku
zostaje usunięte - informują na łamach pisma "EMBO " naukowcy z
Japonii.
Profesorowie Makoto Tominaga i Hitoshi Inada z National Institute for Physiological Sciences w Okazaki odkryli, że kanały te otwierają się dopiero po usunięciu kwaśnej substancji.
Naukowcy badali aktywność kanału PKD1L3-PKD2L1 stymulowaną przez kwaśny bodziec przy użyciu techniki obrazowania stężenia wapnia i metod elektrofizjologicznych. Wykazali, że hodowane w laboratorium komórki, które mają na swojej powierzchni ten kanał (receptor) reagują zwiększeniem poziomu wapnia nie na samą stymulację kwaśnym, ale bezpośrednio po usunięciu kwaśnej substancji.
Autorzy pracy tłumaczą "Kanały PKD1L3-PKD2L1 są obecne w kubkach smakowych na wewnętrznej stronie języka, blisko ślinianek. Kwaśne substancje takie jak zepsute pożywienie i inne szkodliwe substancje są dla ludzi niebezpieczne, dlatego mogą być szybko usuwane przez ślinę. Opóźniona reakcja kanałów PKD1L3-PKD2L1, którą odkryliśmy pozwala nam odczuwać kwaśny smak nawet po usunięciu kwaśnego pożywienia". KDO
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.