
Naukowcy z USA ustalili, że regularne spożywanie m.in. sera i czerwonego wina ma związek z lepszą sprawnością umysłową u osób w średnim i starszym wieku.
Ich wnioski opublikował „Journal of Alzheimer's Disease” (DOI: 10.3233/JAD-201058).
Badacze z Iowa State University analizowali dane pochodzące z bazy UK Biobank dotyczące 1787 Brytyjczyków w wieku 46 - 77 lat.
Testy zdolności poznawczych (głównie związane z myśleniem abstrakcyjnymi i rozwiązywaniem problemów) przeprowadzano trzykrotnie (w latach 2006 – 2010, 2012 – 2013 i 2015 – 2016). Również trzykrotnie uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące spożycia 49 produktów, w tym świeżych i suszonych owoców, surowych i gotowanych warzyw, tłustych i chudych ryb, przetworzonego mięsa, drobiu, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, sera, chleba, płatków owsianych, herbaty, kawy, piwa, czerwonego i białego wina, szampana i wysokoprocentowych napojów alkoholowych.
Co ciekawe, w grupie produktów, których obecność w diecie w największym stopniu sprzyjała sprawności umysłowej znalazły się ser, czerwone wino, jagnięcina (spożywana raz w tygodniu), jednak już nie inne rodzaje mięsa.
U osób z grupy ryzyka choroby Alzheimera (z historią demencji w rodzinie lub posiadających gen APOE4) spożycie soli związane było z gorszymi wynikami testów.
Randomizowane badania kliniczne pomogą ustalić, czy wprowadzenie prostych zmian w codziennym jadłospisie może pomóc dłużej cieszyć się dobrą sprawnością umysłową – komentują autorzy. (PAP)
koc/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.