Częste stosowanie stewii, naturalnego niskokalorycznego słodzika, może prowadzić do zaburzenia równowagi mikrobiomu jelitowego – informują izraelscy naukowcy, których wnioski publikuje pismo „Molecules”.
Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej, gdzie od wieków wykorzystywana była zarówno jako środek słodzący, jak i leczniczy. Jest ona uważana za bezpieczny i zdrowszy zamiennik cukru, dlatego powszechnie stosuje się ją jako dodatek do napojów i żywności.
Podczas badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Ben Guriona w Izraelu analizowali wpływ ekstraktu ze stewii o różnym stężeniu na modele mikrobiomu jelitowego. Zaobserwowali, że choć ekstrakt nie niszczy żadnych z bakterii, zakłóca ich chemiczną komunikację (ang. quorum sensing), co może sprzyjać występowaniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
„Te wyniki wskazują, że należy przeprowadzić więcej badań i określić najwyższe zalecane dawki zanim przemysł spożywczy na większą skalę zacznie stosować stewię zamiast cukru” – podkreślają autorzy (DOI: 10.3390/molecules25225480.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.