
Naukowcy zidentyfikowali konkretny obwód mózgowy, który zwiększa skłonność do impulsywnego jedzenia. Być może dzięki temu odkryciu uda się kiedyś opracować leki przeciwko przejadaniu się - czytamy na łamach czasopisma „Nature Communications”.
Autorami publikacji (https://www.nature.com/articles/s41467-019-12895-y) są badacze z University of Georgia (USA).
Jak czytamy w artykule, impulsywność to reagowanie bez zastanowienia się nad konsekwencjami danego działania. Jednym z jej przejawów mogą być impulsywne zachowania żywieniowe, czyli przejadanie się i jedzenie pod wpływem emocji, co skutkuje przyrostem masy ciała i otyłością.
Zespół naukowców pod kierunkiem dr Emily Noble zidentyfikował teraz konkretny obwód w mózgu, który może odpowiadać za tę niebezpieczną skłonność. Korzystając z modelu szczurzego badacze skoncentrowali się na podzbiorze komórek mózgowych, które wytwarzają przekaźnik podwzgórzowy zwany hormonem melanocytotropowym (MCH).
„Poprzednie badania wykazały, że podniesienie poziomu MCH w mózgu może zwiększać spożycie pokarmu, natomiast my jako pierwsi udowodniliśmy, że MCH odgrywa również ważną rolę w rozwoju zachowań impulsywnych” - wyjaśnia Noble. „Odkryliśmy, że kiedy aktywuje się komórki mózgowe wytwarzające MCH, to szczury wykazują bardziej impulsywne zachowania związane z jedzeniem” - dodaje.
Aby sprawdzić poziom tej impulsywności, naukowcy wyszkolili szczury tak, by naciskały dźwignię wtedy, gdy chcą otrzymać wysokotłuszczowy, bogaty w cukier granulat. Zwierzęta musiały jednak odczekać 20 sekund pomiędzy kolejnymi naciśnięciami dźwigni, aby otrzymać pokarm. Jeśli nacisnęły dźwignię zbyt wcześnie, „za karę” czekały dodatkowych 20 sekund.
Następnie badacze aktywowali w mózgach szczurów specyficzny dla MCH szlak neuronalny MCH łączący podwzgórze z hipokampem - częścią mózgu odpowiedzialną głównie za pamięć i uczenie się.
Okazało się, że MCH w ogólne nie wpłynął na to, jak zwierzęta odbierały smak pokarmu - czy im smakował, czy nie. Nie miał też związku z chęcią i umiejętnością szczurów do wykonywania zadania (wciskania dźwigni). Aktywacja obwodu zmieniła natomiast zdolność zwierząt do powstrzymania się przed dalszymi próbami zdobycia pożywienia i zdolność kontrolowania swojego zachowania.
„Aktywacja tej specyficznej ścieżki neuronów związanej z MCH zwiększyła nasilenie impulsywnych zachowań, nie zmieniając w żaden sposób zapotrzebowania kalorycznego i motywacji do zdobycia smacznego pokarmu - tłumaczy dr Noble. - Zrozumienie, że ten właśnie obwód mózgowy może selektywnie wpływać na impulsywność zachowań żywieniowych, otwiera drogę do tego, aby w przyszłości opracować leki przeciwko przejadaniu się. Pomogłoby to ludziom trzymać się prawidłowej diety bez jednoczesnego obniżania normalnego apetytu czy też zmniejszania przyjemności ze smakowania jedzenia”.(PAP)
kap/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.