Mężczyźni jedzą więcej mięsa i drobiu a kobiety owoców i warzyw -
tę ogólnie znaną prawidłowość dowiedziono naukowo i przedstawiono
na Konferencji Emerging Infectious Diseases w Atlancie.
Beletshachew Shiferaw wraz z zespołem wykazała, że mężczyźni zdecydowanie chętniej niż kobiety jedzą mięso i drób, zwłaszcza mięso kaczki, cielęcinę i szynkę. Ponadto panowie gustują w owocach morza takich jak krewetki i ostrygi.
Kobiety z kolei wolą warzywa a szczególnie marchewkę i pomidory. Z owoców panie najchętniej wybierają truskawki, borówki amerykańskie, maliny i jabłka. Poza tym kobiety bardziej niż mężczyźni lubią migdały i orzechy, jajka i jogurt.
Co ciekawe, panowie chętnie jedzą szparagi i brukselkę oraz mrożone hamburgery, panie za to hamburgery świeże.
Jeżeli chodzi o jedzenie szkodliwe mężczyźni częściej sięgają po niedosmażone hamburgery, i niedogotowane jajka, a kobiety po kiełki lucerny.
Zdaniem autorów badań odkrycie różnic w zwyczajach żywieniowych obu płci jest niezwykle istotne, ponieważ znając je można będzie opracować ukierunkowane strategie dotarcia z informacjami na temat zapobiegania chorobom związanym z jedzeniem do obydwu płci. KDO
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.