Luteina służy ochronie inteligencji skrystalizowanej

Żółty barwnik – luteina – pozwala na utrzymanie w podeszłym wieku wysokiego poziomu inteligencji skrystalizowanej, czyli zdolności do korzystania z wiedzy nabytej w ciągu całego życia – zawiadamia „Frontiers in Aging Neuroscience”.

Luteina to substancja, która naturalnie występuje w warzywach zielonolistnych i krzyżowych (sałata, brokuły) oraz w żółtkach jaj. Uważa się, że ma ona związek z funkcjonowaniem poznawczym człowieka i gromadzi się w rejonach mózgu ważnych dla zachowania sprawności umysłowej podczas procesu starzenia.

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois (USA) postanowili to sprawdzić. W tym celu poddali 122 ochotników w wieku 65-75 lat testom mierzącym inteligencję skrystalizowaną – komponent inteligencji, na który składają się ogólne wiadomości o świecie, jak również zdolności arytmetyczne i lingwistyczne. Od uczestników pobrali też próbki krwi, aby oszacować stężenie luteiny w ich organizmach. Za pomocą rezonansu magnetycznego wykonali z kolei skany mózgów badanych.

Badanie (DOI: 10.3389/fnagi.2016.00297) pokazało, że osoby o wyższym stężeniu luteiny uzyskiwały lepsze rezultaty w testach inteligencji skrystalizowanej. Wykazało także, iż osoby o wyższym stężeniu luteiny cechowały się grubszą istotą szarą (skupisko ciał komórek nerwowych) w rejonie kory parahipokamplanej – struktury ważnej z punktu widzenia zdrowego starzenia się.

„Nasze analizy ujawniły, że objętość istoty szarej w korze parahipokampalnej po prawej stronie mózgu leży u podstaw związku pomiędzy stężeniem luteiny a poziomem inteligencji skrystalizowanej. Pomaga to ustalić, której rejony mózgu odgrywają rolę w zachowaniu inteligencji skrystalizowanej i jak mogą się do tego przyczyniać składniki diety” – podsumowuje uzyskane wyniki jeden z badaczy prof. Aron Barbey. (PAP)

ooo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zarejestrowano pierwsze chwile tworzenia się serca

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja obliczyła objętość wszystkich lodowców

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera