Kobiety w ciąży powinny zadbać o właściwy poziom witaminy B12, bo gdy jest jej za mało, to ich potomstwo bardziej narażone jest na cukrzycę oraz inne zaburzenia metaboliczne – wynika z badań brytyjskich specjalistów.
Raport w tej sprawie zaprezentowano podczas konferencji Towarzystwa Endokrynologicznego, która odbyła w Brighton. Pisze o tym "Medical News Today".
Główny autor badań dr Ponusammy Saravanan z University of Warwick poinformował, że wraz ze swym zespołem pobrał 91 próbek krwi od kobiet w ciąży oraz ich dzieci. Dodatkowo przebadano 42 próbki tkanek tłuszczowych matek oraz ich potomstwa, a także 83 fragmenty łożyska.
Z tych analiz wynika, że dzieci kobiet, u których w czasie ciąży było mniej niż 150 pikomoli witaminy B12 w jednym litrze krwi - po narodzinach wykazywały wyższy poziom leptyny oraz częściej chorowały na cukrzycę typu 2.
Leptyna nazywana jest hormonem sytości, gdyż jej poziom wzrasta po posiłku hamując apetyt. Kiedy jego stężenie jest zbyt wysokie, może powstać oporność na jego działanie, co z kolei skutkuje większym apetytem i sprzyja otyłości.
Dr Saravanan twierdzi, że taką zależność zaobserwowano wcześniej u kobiet w ciąży, u których niski poziom witaminy B12 powodował większe tycie. Z kolei dzieci tych matek przychodziły na świat z mniejszą masą ciała oraz ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu.
Współautorka badań dr Adaikala Antonysunil z University of Warwick twierdzi, że niedobór witaminy B12 może powodować zaburzenia genetyczne w organizmie płodu, powodujące przeprogramowanie wydzielania leptyny. To z kolei skutkuje większą podatnością na cukrzycę typu 2. Może się ona rozwinąć już w dzieciństwie lub wkrótce po dorośnięciu.
Według Narodowego Instytutu Zdrowia w USA kobiety w ciąży powinny spożywać w 2,6 mikrogramów witaminy B12 dziennie. Dr Saravanan podejrzewa, że nawet taka porcja może być zbyt mała. Chce to sprawdzić w kolejnych badaniach. (PAP)
zbw/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.