
Neandertalczycy i ludzie paleolitu żywili się odmiennie, obierając różne strategie przetrwania w obliczu zmian klimatu – informują naukowcy w piśmie „PLOS ONE”.
Badania śladów na zębach pomagają w ustaleniu paleolitycznej diety ludzi i neandertalczyków. Obie populacje musiały sprostać zmianie klimatu, która dokonywała się w trakcie ostatniego zlodowacenia.
Około 40 tys. lat temu neandertalczycy wyginęli z nieznanych naukowcom powodów.
Zespół pod kierunkiem Sireen El Zaatari z Uniwersytetu w Tybindze (Niemcy) wziął pod uwagę dietę neandertalczyków, jako możliwy czynnik tego wyginięcia.
Naukowcy analizowali 52 zęby trzonowe neandertalczyków i ludzi górnego paleolitu pod kątem mikrouszkodzeń powierzchni. Odkryli, że wraz ze zmianami klimatu, neandertalczycy przystosowali się do pożywienia, które najłatwiej było dostępne. Na stepach było to głównie mięso, w środowisku leśnym zaś dieta uzupełniana była większą ilością roślin, ziaren i orzechów.
Z kolei ludzie paleolitu stale, niezależnie od fluktuacji klimatycznych, żywili się relatywnie dużą ilością roślin. „W tym celu najprawdopodobniej rozwinęli umiejętność wytwarzania narzędzi do pozyskiwania roślin ze środowiska” - uważa Sireen El Zaatari. Być może dało im to w ostateczności przewagę nad neandertalczykami.
Innymi słowy, zamiast oportunistycznie korzystać ze zmieniających się zasobów środowiska, jak robili to neandertalczycy, ludzie paleolitu zainwestowali więcej energii w wykształcenie swoistych stałych strategii pozyskiwania pożywienia, uniezależniając się w ten sposób od zmiennego środowiska.(PAP)
krx/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.