Produkowany w wątrobie czynnik wzrostu fibroblastów 21 (FGF21) modyfikuje procesy mózgowe, by zapobiec nadmiernej konsumpcji cukru i alkoholu – czytamy na łamach czasopisma „Cell Metabolism”.
Naukowcy z Uniwersytetu Iowa (USA) po raz pierwszy wykazali, że hormon pochodzący z wątroby może brać udział w ograniczaniu spożycia określonych substancji, jak cukier i alkohol.
Czynnik wzrostu fibroblastów 21 powstaje w wątrobie w reakcji na wzrost poziomu węglowodanów w organizmie i przenika do krwiobiegu, skąd wysyła sygnały do podwzgórza (rejonu mózgu kontrolującego głód i pragnienie) i tłumi apetyt.
„Według naszej wiedzy to pierwszy hormon wątroby, który reguluje przyswajanie cukrów i alkoholu” – komentuje jeden z badaczy Matthew Potthoff.
Podczas eksperymentów zaobserwowano, że myszy, którym wstrzyknięto hormon FGF21 lub myszy o podwyższonym poziomie FGF21 na skutek modyfikacji genetycznych spożywały znacznie mniej cukru niż inne zwierzęta (nawet 7-krotnie). Gryzonie unikały też picia wody zawierającej alkohol.
„Chcemy sprawdzić, czy istnieją inne hormony, które regulują spożycie określonych makroelementów, np. tłuszczy lub białek, podobnie jak FGF21 reguluje przyswajanie węglowodanów” – dodaje Potthoff. (PAP)
ooo/ krf/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.