
Nie wszystkie izomery kwasów tłuszczowych trans szkodzą. Korzystne działanie mają zwłaszcza te zawarte w mleku i wołowinie - informuje najnowsze wydanie pisma "Advances in Nutrition". <br />
Podczas produkcji margaryn utwardza się ciekłe oleje roślinne, uwodorniając wiązania nienasycone. Prowadzi to do powstawania kwasów nasyconych oraz nienasyconych kwasów o konfiguracji trans.
Liczne doniesienia naukowe wskazują, że częste spożywanie tłuszczów trans ma negatywny wpływ na zdrowie - rośnie na przykład ryzyko zachorowania na raka piersi czy miażdżycę, podnosi się stężenie we krwi "złego" cholesterolu.
W wielu krajach wprowadzono lub planuje się wprowadzenie obowiązku oznaczania na produktach spożywczych informacji o zawartości w nich tłuszczów trans, a także ograniczeń ich maksymalnej zawartości. Dania już w roku 2003 wprowadziła zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych ze zwiększonym w stosunku do naturalnego stężeniem tłuszczów trans.
Jak jednak wykazały opublikowane właśnie badania przeglądowe, naturalne izomery trans wytwarzane przez przeżuwające zwierzęta - i zawarte w mięsie wołowym czy mleku - nie szkodzą, a nawet wykazują działanie korzystne dla zdrowia. Niektóre badania wskazują, że izomery te mogą wręcz zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej czy nowotworów.
Jak twierdzi dr Spencer Proctor z University of Alberta w Kanadzie, obecne etykietki na produktach określające zawartość izomerów trans mogą być mylące dla konsumentów, którzy ciągle słyszą i czytają o szkodliwości tłuszczu, a zwłaszcza izomerów trans. Tymczasem naprawdę szkodliwe są syntetyczne izomery trans, powstające w procesie uwodorniania płynnych tłuszczów roślinnych. Szczególnie dużo ich w margarynie i niektórych rodzajach pieczywa cukierniczego. Ponadto zawartość syntetycznych izomerów trans w tych produktach jest znacznie wyższa niż izomerów naturalnych w mleku czy mięsie.
PAP - Nauka w Polsce
pmw/ krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.