Chrząszcze grabarze dbają o antyseptykę

Żywiące się padliną chrząszcze grabarze powlekają antybakteryjną substancją zwłoki przeznaczone na pokarm dla ich potomstwa - informuje serwis "BBC News". 



Grabarze (Nicrophorus) zamieszkują Europę i Amerykę Północną. Składają jaja w ciałach małych zwierząt, na przykład ptaków czy gryzoni, które zwijają w kulkę i zakopują.

Pogrzebanie nawet małej myszy nie jest łatwym zadaniem dla chrząszcza mierzącego zaledwie półtora centymetra, jednak grabarze to troskliwi rodzice. Nie tylko zakopują ciało, ale też powlekają futro bądź pióra martwego zwierzęcia bakteriobójczą wydzieliną gruczołów zlokalizowanych w okolicy odbytu, by powstrzymać proces rozkładu.

Jak wynika z badań przedstawionych podczas 13. kongresu European Society for Evolutionary Biology przez zespół Andresa Arce z University of Manchester, bez pomocy antybakteryjnej wydzieliny młode grabarza Nicrophorus vespilloides nie przybierałyby na wadze i obumierały przed osiągnięciem dojrzałości o 40 proc. częściej.

Naukowcy wykazali również, że zawarty w wydzielinie chrząszczy enzym - lizozym - niszczy bakterie. Podobny enzym zawiera na przykład ludzkie mleko i łzy.

PAP - Nauka w Polsce

pmw/ agt/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    UNICEF: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki uratowały życie ponad 150 mln osób

  • Fot. Adobe Stock

    Kosmicznemu Teleskopowi Hubble'a stuknęło 35 lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera