Badając zawartość we krwi wytwarzanego w płucach białka SP-D można przewidzieć ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia- informuje "European Heart Journal".
Białko SP-D wchodzi w skład surfaktantu - kompleksu fosfolipidów i białek, które tworzą warstwę oddzielającą powierzchnię komórek w pęcherzykach płucnych od powietrza.
Surfaktant pozwala na redukcję napięcia powierzchniowego niemal do zera, dzięki czemu płuca nie zapadają się przy wydechu. SP-D ułatwia usuwanie szkodliwych mikroorganizmów i antygenów z płuc. Jego poziom we krwi wzrasta w przypadku chorób płuc i u palaczy
Jak wynika z przeprowadzonych na 806 pacjentach badań doktora Dona Sina z University of British Columbia w Vancouver, poziom białka SP-D we krwi ma wyraźny związek z ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia wśród pacjentów, u których badania angiograficzne wykazało zmiany w naczyniach wieńcowych. Zdaniem badaczy, SP-D może sprzyjać miażdżycy. PMW
PAP - Nauka w Polsce
agt/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.