Nadmiar zawierających cukier napojów może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego - informuje pismo "Hypertension". <br /><br />
W badaniach wzięło udział 2500 osób z USA i Wielkiej Brytanii w wieku od 40 do 59 lat, które przy czterech różnych okazjach proszono, aby napisały, co jadły w ciągu poprzednich 24 godzin. Naukowcy pobierali także próbkę moczu i mierzyli ciśnienie krwi.
Jak się okazało, osoby konsumujące więcej niż jeden słodzony cukrem napój spożywały w ciągu doby średnio o 397 kalorii więcej. Częściej były otyłe, a ich dieta - mniej zdrowa.
Nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób słodzone cukrem napoje podnoszą ciśnienie, jednak badacze przypuszczają, że zbyt duża zawartość cukru we krwi zakłóca napięcie ścian naczyń krwionośnych i poziom sodu w organizmie. Napoje zawierające zamiast cukru słodzik nie wpływają na ryzyko nadciśnienia. PMW
PAP - Nauka w Polsce
krf/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.