Składnik papryczek chili związany z ryzykiem raka skóry

Kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili może pobudzać rozwój raka skóry - wynika z pracy na łamach pisma &quot;Cancer Research&quot;. <br /><br />

Choć dokładny mechanizmu rakotwórczego działania kapsaicyny nie jest jasny i budzi wiele kontrowersji, naukowcy z Instytutu Hormela przy Uniwersytetcie Minnesoty w Austin razem z badaczami z Korei potwierdzili jej definitywny wpływ na wzrost raka skóry w serii doświadczeń laboratoryjnych na myszach.

Kapsaicyna jest alkaloidem odpowiedzialnym za piekący, ostry smak różnych odmian papryki. Związek ten jest nie tylko powszechnym składnikiem ludzkiej diety, ale znajduje też zastosowanie w medycynie - np. w maściach i kremach łagodzących ból. Wcześniejsze badania wskazywały, że kapsaicyna może pomóc w zwalczaniu wielu nowotworów, jak rak prostaty czy trzustki, pobudza bowiem komórki raka do samobójczej śmierci (tzw. apoptozy).

Naukowcy pod kierunkiem prof. Ann Bode prowadzili doświadczenia na myszach, z których część była zmieniona genetycznie tak, że nie wytwarzała receptora waniloidowego TRPV1, na który działa kapsaicyna. Receptor ten występuje w dużych ilościach na zakończeniach nerwów czuciowych i bierze udział w odczuwaniu ciepła i bólu. Na TRPV1 działają również inne związki, np. zawarte w czosnku czy pieprzu.

Okazało się, że kapsaicyna stosowana na skórę gryzoni pobudzała procesy rozwoju raka skóry zainicjowane wcześniej przez inny związek chemiczny w obu grupach myszy, choć u zwierząt pozbawionych TRPV1 guzy były większe.

Oznacza to, że receptor waniloidowy TRPV1 nie pośredniczy w rakotwórczym mechanizmie działania kapsaicyny. Jak tłumaczy prof. Bode, alkaloid ten może wpływać na rozwój raka poprzez pobudzanie procesów zapalnych - pod jej wpływem u myszy rósł poziom enzymu prozapalnego o nazwie cyklooksygenaza-2 (COX-2), który jest znany z udziału w rozwoju nowotworów (np. raka jelita grubego). Dalsze testy wykazały, że kapsaicyna stymuluje produkcję COX-2 poprzez wpływ na receptor nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR).

"Nasze wyniki rodzą niepokój, że naturalny składnik ostrej papryki stosowany w maściach przeciwbólowych bez recepty może zwiększać ryzyko raka skóry" - komentuje prof. Bode. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

tot/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Zarejestrowano pierwsze chwile tworzenia się serca

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja obliczyła objętość wszystkich lodowców

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera