Kapsaicyna, aktywny składnik papryczek chili może pobudzać rozwój raka skóry - wynika z pracy na łamach pisma "Cancer Research". <br /><br />
Kapsaicyna jest alkaloidem odpowiedzialnym za piekący, ostry smak różnych odmian papryki. Związek ten jest nie tylko powszechnym składnikiem ludzkiej diety, ale znajduje też zastosowanie w medycynie - np. w maściach i kremach łagodzących ból. Wcześniejsze badania wskazywały, że kapsaicyna może pomóc w zwalczaniu wielu nowotworów, jak rak prostaty czy trzustki, pobudza bowiem komórki raka do samobójczej śmierci (tzw. apoptozy).
Naukowcy pod kierunkiem prof. Ann Bode prowadzili doświadczenia na myszach, z których część była zmieniona genetycznie tak, że nie wytwarzała receptora waniloidowego TRPV1, na który działa kapsaicyna. Receptor ten występuje w dużych ilościach na zakończeniach nerwów czuciowych i bierze udział w odczuwaniu ciepła i bólu. Na TRPV1 działają również inne związki, np. zawarte w czosnku czy pieprzu.
Okazało się, że kapsaicyna stosowana na skórę gryzoni pobudzała procesy rozwoju raka skóry zainicjowane wcześniej przez inny związek chemiczny w obu grupach myszy, choć u zwierząt pozbawionych TRPV1 guzy były większe.
Oznacza to, że receptor waniloidowy TRPV1 nie pośredniczy w rakotwórczym mechanizmie działania kapsaicyny. Jak tłumaczy prof. Bode, alkaloid ten może wpływać na rozwój raka poprzez pobudzanie procesów zapalnych - pod jej wpływem u myszy rósł poziom enzymu prozapalnego o nazwie cyklooksygenaza-2 (COX-2), który jest znany z udziału w rozwoju nowotworów (np. raka jelita grubego). Dalsze testy wykazały, że kapsaicyna stymuluje produkcję COX-2 poprzez wpływ na receptor nabłonkowego czynnika wzrostu (EGFR).
"Nasze wyniki rodzą niepokój, że naturalny składnik ostrej papryki stosowany w maściach przeciwbólowych bez recepty może zwiększać ryzyko raka skóry" - komentuje prof. Bode. JJJ
PAP - Nauka w Polsce
tot/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.