Substancje zawarte w mchu odstraszają ślimaki nawet od najsmaczniejszych kąsków - informuje pismo "Angewandte Chemie". <br /><br />
Zespół prof. Georga Pohnerta dowiódł, że obrzydliwy dla ślimaków składnik mchu to tak zwane oksylipiny - powstają w uszkodzonych tkankach mchu z nienasyconych kwasów tłuszczowych, poddanych działaniu tlenu.
Gdy nagiemu ślimakowi - ślinikowi luzytańskiemu (Arion lusitanicus) zaproponowano do wyboru dwa liście sałaty lodowej, z których jeden był spryskany roztworem oksylipin, nie ruszał sałaty nawet wówczas, gdy stężenie oksylipin było tysiąc razy mniejsze niż w przypadku mchu.
Zdaniem niemieckich naukowców podobne związki, nieszkodliwe dla ludzi i zwierząt, mogłyby być alternatywą dla obecnie stosowanych pestycydów. PMW
PAP - Nauka w Polsce
bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.